Europa este mai vulnerabilă decât Africa şi Asia de Sud-Est, întrucât deţine un număr mai mare de persoane în vârstă care trăiesc în oraşe, unde efectele valurilor de căldură pot fi deosebit de devastatoare, potrivit acestui raport publicat în revista medicală The Lancet şi semnat de experţi internaţionali, precizează AFP.
Acest raport anual, intitulat „Numărătoare inversă pentru sănătate şi modificări climatice”, măsoară 41 de indicatori-cheie ce vizează aceste două aspecte.
„În 2017, peste 157 de milioane de persoane vulnerabile cu vârste de peste 65 de ani au fost expuse pe plan mondial la valuri de căldură, cu 18 milioane mai mult decât în 2016”, se arată în raport, potrivit Agerpres.
„Ca o consecinţă a creşterii temperaturilor, provocată de schimbările climatice, populaţiile vulnerabile sunt expuse la insolaţii, fapt care sporeşte riscul de a dezvolta maladii cardiovasculare şi renale”, estimează autorii raportului.
Cei vizați sunt „persoane de peste 65 de ani, locuitorii din oraşe şi pacienţii deja diagnosticaţi cu maladii cardiovasculare, diabet şi maladii respiratorii cronice”.
Fenomenul ameninţă nu doar sănătatea populației, ci şi economiile naţionale.
„În 2017, 153 de miliarde de ore de muncă au fost pierdute din cauza expunerii la valuri de căldură, cu 62 de miliarde mai mult decât în anul 2000″, în special în India, în Asia de Sud-Est, în Africa subsahariană şi în America de Sud”, indică raportul.
Sursa foto: pixabay.com
Citește și: Şedinţă solemnă la Parlament, dedicată Centenarului. Klaus Iohannis: „Mergem în direcția corectă?”; Viorica Dăncilă: „Lansez un mesaj de pace către președintele României”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro