Andrei Găluț este singurul supraviețuitor al formației Goodbye to Gravity, trupă care tocmai își lansa un nou album („Mantras of War”) în seara tragediei din Clubul Colectiv, dar a pierdut totul în acea tragică noapte: logodnica, colegii de scenă şi majoritatea prietenilor.
Scrisoarea apare la 3 ani de la Colectiv, când ministrul Sănătății recunoaște: „România nu poate trata pacienți cu arsuri mari, peste 50% din corp”.
Anul acesta, în seara zilei de marți, 3o octombrie, a avut loc „Marșul Chitarelor”, pe muzica durerii. Sute de oameni au adus un omagiu celor care au murit în Colectiv, iar părinții și-au înăbușit durerea: „Vrem să se facă dreptate”. (FOTO & VIDEO)
Astfel, cele 65 de victime au fost comemorate de mii de oameni în București, prin Marșul Chitarelor. Oamenii au pornit din Piața Unirii și au mers până la clubul Colectiv, unde au aprins lumânări și au depus flori pentru victimele incendiului din 30 octombrie 2015.
Tot pe 30 octombrie 2018, dar dimineața, a avut loc și un parastas pentru victimele de la Colectiv, în apropierea locului tragediei.
Textul complet al scrisorii deschise
„Stimată doamnă prim-ministru Viorica Vasilica Dăncilă,
Stimată doamnă ministru al sănătății, Sorina Pintea,
Tragedia de la Colectiv a arătat, dincolo de orice dubiu, iar semnatarii acestei scrisori au simțit, prin propriile experiențe dramatice, că sistemul medical public nu are capacitatea de a trata și îngriji marii arși.
Inexistența unor centre de arși în țară, unități spitalicești specializate, cu personal experimentat, care să asigure standardele foarte stricte de asepsie, absolut necesare pentru această dificilă patologie, standarde pe care unii dintre semnatarii acestei scrisori le-au văzut și de care au beneficiat în străinătate, pune în pericol viața fiecărui caz de mare ars „tratat” cu improvizații – cele presupuse 11 paturi ale secțiilor de arsuri.
Această situație gravă ne determină să ne întrebăm dacă nu asistăm la o încălcare a drepturilor garantate de Constituția României prin Articolul 22 (1):
Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate.
Pentru noi, semnatarii acestei scrisori, supraviețuitori ai incendiului din seara zilei de 30 octombrie 2015, declarațiile dumneavoastră din data de 1 noiembrie 2018, prin care ați recunoscut incapacitatea statului roman de trata mari arși, precum și riscul major căruia ei se supun in spitalele din Romania, sunt cea mai bună dovadă a bunelor intenții pe care le aveți în ceea ce privește schimbarea stării de fapt. Acesta este motivul pentru care vă scriem: dorim să vă solicităm o întâlnire, până la finalul acestei săptămâni, pentru a vă propune crearea unui Mecanism Național de Intervenție de Urgență în Cazul Accidentelor cu Victime Mari Arși, mecanism care să funcționeze până la construirea unor centre de arși, la standardele necesare, în România, iar ulterior să rămână activ pentru situații excepționale în care se impune de urgență transportul unui număr mai mare de pacienți în străinătate – complementar cu instrumente europene cum ar fi Mecanismul de Protecție Civilă.
După cum foarte bine știți – iar mobilizarea dumneavoastră în cazul pacientului Alexandru Băiașu din Piatra Neamț e o dovadă în acest sens – supraviețuirea unui mare ars (peste 30% din suprafața corporală sau pacienți cu arsuri profunde) depinde de transportarea cât mai rapidă într-un centru de arși, fiecare oră putând face diferența dintre viață și moarte. Modul în care autoritățile și persoanele responsabile s-au activat în toate cazurile în care a fost nevoie de transportarea unui ars arată că lucrurile nu mai pot continua cu improvizații și soluții ad-hoc. Este nevoie de acest protocol care să permită acțiunea rapidă. Nu este normal ca viața unui pacient să depindă de (in)disponibilitatea unor funcționari de a se implica, de semnături, de conflicte interinstituționale. Este nevoie de pași clari, responsabilități clare, algoritmi, proceduri.
Concret, dorim ca în întâlnirea pe care sperăm să ne-o acordați săptămâna aceasta, să vă propunem un mecanism care să cuprindă, integrat, cel puțin următoarele:
- Transferul automat către centre de mari arși din Europa, cu care să se încheie protocoale în acest sens. Centrele din Belgia si Olanda care au tratat victime de la Colectiv sunt câteva exemple, mai ales că există deja relații bilaterale și un istoric de succes.
- Protocol interinstituțional cu MAPN (pentru transport aerian) și IGSU.
- Un fond permanent de urgență, dedicat atât cheltuielilor imediate generate de transferul marilor arși sau de anumite proceduri suplimentare în situații particulare (cum ar fi achitarea unor facturi restante, astfel încât sa nu apară blocaje sau întârzieri în transportul și acceptarea de către centrele din străinătate a respectivilor pacienți), cât și achitării costurilor legate de ansamblul operațiunilor de transfer și spitalizare în străinătate, pe toată durata necesară tratamentului și recuperării medicale a pacienților.
- Desemnarea unui responsabil în interiorul Ministerului Sănătății pentru implementarea, coordonarea si activarea acestui Mecanism Național de Intervenție de Urgență în Cazul Accidentelor cu Victime Mari Arși.
De asemenea, în cadrul întâlnirii, ca supraviețuitori ai unor cumplite infecții cu germeni dobândiți în spitalele din România, am dori să purtăm o discuție și pe tema stadiului implementării în spitale a planului de limitare a răspândirii germenilor din lista OMS, precum și a stadiului construcției și dotării centrelor de arși.
Încheiem cu speranța ca ne veți acorda întâlnirea solicitată și că vom putea mișca sistemul pentru ca România să-și poată salva pacienții mari arși.
București, 6 noiembrie 2018
Cu stimă, Adrian Albu, Mihai Grecea, Adina Apostol, Andrei Găluț, Alexandra Furnea”
Citește și:
- Tolo: 3 ani de la incendiul Colectiv – „Luptați pentru viața voastră!. Ceva ce s-a întâmplat la puțin timp după ce răniții au ajuns în spitale i-a șocat pe părinți
- OPINIE/ 153 de secunde. Iadul din care nu am învățat nimic
- EXCLUSIV/ La 3 ani de la incendiul din Colectiv, Bănicioiu spune că nu s-a opus transportării răniților grav în străinătate. „Este o mare eroare şi este o mare minciună. Ce declara fostul ministru în 2015
- 3 ANI DE LA COLECTIV. Flavia Lupu, supraviețuitoare a tragediei. „În perioada asta e cel mai greu. Reîncep coșmarurile…
- EXCLUSIV/ Lacăt pe durere. Imagini surprinse la «Colectiv», la 3 ani de la tragedie: zidurile care strigă și nepăsarea care doare
- 3 ANI DE LA INCENDIUL DIN COLECTIV| Zeci de operații. Sute de ore de kinetoterapie. Milioane de speranțe… Cea mai mare temere a Adinei, supraviețuitoare a incendiului din Colectiv: Durerea mea e că se poate întâmpla din nou