UPDATE 16.45: Sebastian Vlădescu este urmărit penal pentru că, în perioada în care a fost ministru al Finanțelor, a luat de două ori mită, dar și pentru trafic de influență, a anunțat, vineri, DNA, după ce procurorii anticorupție l-au chemat să-i prezinte acuzațiile, în urma avizului dat de președintele Klaus Iohannis. Procurorii susțin că Sebastian Vlădescu a luat mită peste trei milioane de euro de la reprezentanții unei companii care urmăreau încheierea unor contracte cu compania CFR SA privind reabilitarea căii ferate București – Constanța.
UPDATE. Sebastian Vlădescu a ajuns la Direcția Națională Anticorupție în jurul orei 14.50, fără avocatul său, și a declarat că este surprins de acuzațiile care se aduc pe numele său.
Surse judiciare au declarat, pentru Libertatea, că fostul ministru a fost citat la DNA vineri, ora 15.00, pentru a-i fi adusă la cunoștință acuzația ce i se aduce.
Boureanu, vizite dese la DNA
În cursul săptămânii, fostul deputat Cristian Boureanu s-a prezentat la DNA de două ori, respectiv marți și miercuri.
Acesta a stat mai multe ore în sediul DNA, iar la plecare le-a spus jurnaliștilor că prezența sa în fața procurorilor anticorupție nu s-ar datora cauțiunii stabilite în cazul său.
Procurorii DNA au stabilit pe numele lui Boureanu o cauțiune de 200.000 de euro, care trebuia plătită până în 17 aprilie.
Costea a plătit, „câteva sute de mii”
Un alt „client” al procurorilor DNA din acest dosar, Ionuț Costea, ar fi plătit deja câteva sute de mii de euro din cei 1,5 milioane de euro stabiliți drept cauțiune pe numele său.
Potrivit unor surse judiciare, acesta ar fi pus la dispoziție procurorilor DNA câteva conturi, dar cu toate acestea cuantumul cauțiunii nu a fost atins.
Ionuț Costea este cumnatul lui Mircea Geoană și fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor.
Prețul libertății, milioane de euro
Cele patru persoane puse sub acuzare în dosarul lui Sebastian Vlădescu, pentru pretinse fapte de corupție, trebuie să aducă statului 3, 2 milioane de euro, proveniți din cauțiunile stabilite de către anchetatorii DNA pe numele acestora.
Surse judiciare spun pentru Libertatea că cei patru au la dispoziție zece zile pentru efectuarea viramentelor.
Dacă în termenul legal de zece zile aceștia nu depun banii în vistieria statului și nu fac dovada că au fost plătite cauțiunile, procurorul DNA va lua măsurile preventive prevăzute de lege. Măsurile preventive pe care le riscă aceștia pot fi de la control judiciar până la propunerea arestării preventive, în funcție de natura și gravitatea faptei celui în cauză.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea