În plus, un transfer al conturilor de pensii ar duce la o volatilitate pe piata financiară. Dar și la o creștere a dobânzilor, dar și căderea bursei, iar asta se traduce prin costuri mai mari pentru stat.
„Dacă piețele ar scădea ca valoarea asta va avea și un ricoșeu asupra fondurilor de pensii care vor rămâne”, a mai declarat Radu Crăciun, în cadrul Comisiei Economice din Senat.
Acest lucru vine după ce, tendindele demografice negative ale României au dus la crearea sistemului privat de pensii.
„Formarea acestui sistem privat de pensii a fost pe baza tendințelor demografice ale României, dar din păcate aceste estimări ale noastre au fost optimiste. Emigrația populației tinere și îmbătrânirea românilor face iminentă crearea unui sistem multi-pilon de pensii”, a declarat Radu Crăciun, director general BCR Pensii.
Valoarea contribuțiilor brute în cei 10 ani a fost de 35 miliarde de lei, valoarea veniturilor obținute de noi prin investirea acestor bani s-au obținut 7 miliarde de lei, randament.
„Acum avem în conturile contribuabililor 42 de miliarde de lei, bani ce pot fi verificați oricând. Să nu uităm că fondurile de pensii sunt cel mai mare investitor instituțional din România. Partea frumoasă a acestui proiect este că el a avut o situație câștigătoare pentru ambele părți: banii au fost băgați în economia românească, iar contribuabili au câștigat și ei”, a mai spus Radu Crăciun.
Citește și:
EXCLUSIV / INTERVIU cu jurnalistul care a filmat primele zile ale războiului din Siria: ,,Crimele vor continua încă zece ani”