Astfel, românii vor beneficia de o minivacanță de trei zile de Sfântul Andrei. Românii au avut ultima perioadă de vacanță datorată unei sărbători religioase de Sfânta Maria Mare, sau Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august, când au legat cinci zile libere.
Până acum, românii au avut zile libere în toate lunile anului, mai puțin în lunile februarie, martie, iulie, septembrie și octombrie. În ianuarie au fost libere zilele pe 1 (Anul Nou) și 24 (Ziua Unirii). În aprilie a fost liber de Paște (1-2, Paștele Catolic, 8-9, Paștele Ortodox). În mai a fost liber pe 1 (Ziua Muncii) și pe 27-28 (Rusalii). În iunie a fost 1 (Ziua Copilului). În august a fost liber pe 15 (Adormirea Maicii Domnului).
În luna decembrie, zile libere vor fi pe 1 (Ziua Națională), 25 – 26 (Crăciun).
Sfântul Andrei – din 1997 e sărbătoare bisericească națională
Sărbătoarea Sfântului Andrei a fost însemnată cu cruce roșie în calendarul bisericesc din anul 1995, de către Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Române.
Din anul 1997, Sfântul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul României”. Ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbătoare bisericească națională.
Sfântul Andrei – povestea peșterii din județul Constanța
Sfântul Apostol Andrei, cât timp a propovăduit pe teritoriul românesc, a stat, se pare, într-o peșteră care se află la aproximativ 4 kilometri sud-est de localitatea Ion Corvin, județul Constanța.
Peștera transformată în biserică a fost sfințită de către Episcopul Tomisului, Chesarie Păunescu, în 1944. Trupele rusești invadatoare au distrus-o. Cuviosului monah Nicodim Dincă a fost cel care a lucrat pentru ca această biserică să redevină ce-a fost. Mii de credincioși vin aici în zilele noastre pentru a se rugă pe locul unde a trăit Apostolul Andrei.