Acesta a lansat o campanie numită ” NU Experimentelor Sociale pe Români!” și o petiție online împotriva planurilor Guvernului.
”Intenţia Guvernului României de a transfera contribuţiile sociale exclusiv în sarcina angajatului, este una care dovedeşte felul în care guvernanţii ignoră nu doar legislaţia europeană în vigoare, dar şi nevoile şi drepturile cetăţenilor români, obligaţi să fie cobai pentru măsuri și politici netestate nicăieri în lume. Prin urmare, considerăm această decizie a actualului guvern de a transfera integral în sarcina salariaților responsabilitatea finanțării sistemului de pensii și asigurări de sănătate – ca fiind o măsură incoerentă, hazardată şi total defavorizantă față de cel în slujba căruia ar trebui să fie guvernanţii: poporul român.
În nici o țară din Europa finanțarea sistemului de securitate socială nu se asigură exclusiv de către angajat, pentru că vorbim de solidaritate și de responsabilitate socială asumată în mod echilibrat între angajat și angajator. La nivel mondial, din 119 țări care au în implementare un sistem de protecție socială și a căror fiscalitate este monitorizată, nici măcar una nu are în întregime această sarcină alocată exclusiv angajatului”, arată BNS într-un comunicat.
Reamintim, România ar fi singura țară în care contribuțiile ar fi plătite numai de angajați. În Europa această povară este împărțită între angajatori și angajați, care suportă astfel în comun costurile cu protecția socială. Logica pentru care angajatorii contribuie cu o parte bugetele sociale și de sănătate este că din sumele respective trebuie să beneficieze categoriile de persoane care nu cotizează, dar beneficiază de protecție socială. Este vorba de elevi, studenți sau pensionari.
Scad lefurile
Sindicaliștii avertizează că, în lipsa majorării salariilor de către companii, angajații se vor trezi cu leafa mai mică cu circa 20%. ”Împovărarea angajatului prin această măsură care îi va diminua veniturile. Azi angajatul plătește contribuții sociale 16,5% și impozit pe salarii – 16%, de la 1 ianuarie salariatul va plăti contribuții sociale – 35% și impozit pe salariu 10%. Angajatorul plătește azi contribuții sociale – 22,75%, de la 1 ianuarie 2018 va plăti – 0%”.
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a recunoscut recent că măsura va duce la scăderea salariilor.
Adio beneficii pentru condiții grele de muncă
De asemenea, aceștia arată că, odată cu eliminarea contribuțiilor firmelor, vor dispărea și contribuțiile făcute de angajatori pentru condiții deosebite de muncă, ceea ce mai departe va duce la dispariția beneficiilor pentru aceste munci grele.
Păcăleala cu creșterea salariului minim
De asemenea, salariul minim va crește cu fix…un leu din 2018, dacă această măsură se va aplica. ”În urma acestui transfer, la 1 ianuarie 2018, creșterea reală a salariului minim va fi 0, în sumă nominală salariul minim net pe economie va crește cu 1 leu (noul salariu minim anunțat pentru 1 ianuarie 2018 fiind de 1750 lei). Creșterea salariului minim de la 1450 la 1550, asa cum era anunțat în programul de guvernare, în condițiile păstrării actualului sistem de contribuții, ar fi însemnat creșterea salariului minim net cu 68 lei”, se arată în petiție.
Angajații vor susține tot sistemul
Mai mult, ”toate riscurile demografice și de sustenabilitate a sistemului de pensii și a celui de sănătate vor fi transferate către salariat, fapt ce va genera un război între presiunea fiscală pe salariat și adecvarea veniturilor pentru beneficiari”, arată sindicaliștii.
În fine, odată cu trecerea tuturor contribuțiilor la angajat ”rămân fără finanțare: asigurările de șomaj, asigurările în caz de accidente de muncă și boli profesionale, garantarea creanțelor salariale în cazul insolvenței angajatorului, asigurarea pentru concedii medicale și indemnizații. Neoficial se anunță că acestea vor fi preluate în plată de bugetul de stat, oficial nu se cunoaște ce se va întâmpla cu aceste prestații”.