UPDATE ora 14.00 Sesizarea Avocatului Poporului asupra ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind dezincriminarea mai multor infracţiuni a fost înregistrată vineri la Curtea Constituţională (CCR), părţile implicate trebuind să trimită punctele de vedere până pe 7 februarie.
Tot până pe 7 februarie trebuie să trimită puncte de vedere părţile implicate şi în privinţa celor două sesizări privind conflictul juridic de natură constituţională în puterile statului, trimise zilele trecute de preşedintele Klaus Iohannis şi de către CSM.
Valer Dorneanu, președintele CCR a afirmat că judecătorii Curții cvor putea să ia o decizie, după ce vor primi ultimul punct de vedere, o să stabilească şi termenul de judecată. El a mai spus că judecătorii CCR au o singură presiune, aceea a legii şi a Constituţiei.
”Noi avem o singură presiune, presiunea legii şi a Constituţiei şi a obligaţiei pe care le avem de a respecta. (..) Noi ne vom sesiza cu privire la obiectul sesizării şi nu cu privire la întrebările care mi se pun. Vom respecta în totul şi Constituţia şi legea şi legea noastră de organizare şi conştiinţa noastră”, a spus Valer Dorneanu.
Potrivit unor surse politice, judecătorii CCR urmează să ia în discuţie sesizarea Avocatului Poporului dar și sesizările președintelui Iohannis și a CSM şi să se pronunţe asupra constituţionalităţii ordonanţei de urgenţă până cel târziu vineri, 10 februarie 2017, data după care toate prevederile OUG intră în vigoare.
UPDATE ora 11.00 Victor Ciorbea contestă Ordonanța de modificare a Codurilor penale la CCR.
Șeful statului și CSM au sesizat deja CCR în acest caz.
„Am primit aseară de la ddomnul procuror general o scrisoare prin care mă roagă să iau în considerare unele critici de neconstituţionalitate. Unele idei au fost preluate chiar în textul excepţiei, celelalte nu am reuşit să le examinăm”, a declarat Victor Ciorbea.
„Am ataşat documentul la excepţia propriu-zisă. Am decis să ridic excepţia de neconstituţionalitate a OUG. Aceasta va pleca în câteva minute spre Curtea Constituţională”, a adăugat Victor Ciorbea.
„Legat de calitatea procesuală activă a Avocatului Poporului: regret că nu am fost în stare să rezist presiunilor unora dintre dumneavoastră şi miercuri dimineaţă am dat un răspuns înainte de a fi în posesia Monitorului Oficial şi de a verifica dacă există precedente. Îi mulţumesc domnului preşedinte pentru precizarea legată de precedent”, a spus Victor Ciorbea.
„Verificând prevederile OUG, am constatat că avem indiscutabil calitate procesuală activă. O parte a OUG a intrat în vigoare chiar în noaptea de miercuri, iar cealaltă peste 10 zile. Există acel precedent care se confirmă”, a mai spus avocatul poporului.
„Legat de criticile de neconstituţionalitate: am reţinut o prima critică ce vizează elemente extrinseci OUG: neîndeplinirea cerinţelor referitoare la existenţa urgenţei şi a cazului excepţional care să permită adoptarea unei astfel de OUG”, a mai spus Ciorbea.
Avocatul Poporului a ajuns la sediul instituţiei în jurul orei 10.45. Ciorbea nu a dorit să spună dacă va contesta la Curtea Constituţională ordonanţa din cauya căreia au ieşit în stradă sute de mii se români, în ultimele zile. Cu toate acestea, el a menţionat că într-o oră se va pronunţa.