În Marea Britanie există trei categorii de angajați, și anume: contractor independent, angajat și lucrător cu statut de angajat (worker). În cazul de față este vorba de statutul de „worker”, care nu există în multe alte țări.
Concret, doi șoferi Uber au argumentat anul trecut în fața unei instanțe că Uber deține un control semnificativ asupra platformei și serviciilor oferite, astfel că ar trebui să beneficieze de drepturile legale de care se bucură toți lucrătorii.
Însă reprezentanții Uber susțin că au făcut modificări aplicației, iar șoferii nu mai au aceleași restricții.
„Aproape toţi şoferii privaţi şi de taxi au lucrat pe cont propriu de zeci de ani, înainte ca aplicaţia noastră să existe. Principalul motiv pentru care şoferii parteneri folosesc UBER este pentru că pot face alegeri, unde şi când să conducă, motiv pentru care vrem să facem apel. Tribunalul porneşte de la faptul că şoferii parteneri sunt nevoiţi să preia 80% din cursele primite în timp ce sunt logaţi în aplicaţie, ceea ce nu s-a întâmplat până acum în UK. În ultimul an am făcut o serie de schimbări aplicației noastre, care să le dea șoferilor parteneri mai mult control. Am investit, de asemenea, în asigurare medicală și vom continua să facem schimbări pentru a îmbunătăți experiența șoferilor parteneri”, a declarat Tom Elvidge, General Manager al Uber Londra.
Al doilea proces pierdut
Instanța le-a dat dreptate inițal celor doi șoferi, însă Uber a făcut apel. Acum Uber a pierdut apelul, însă a anunțat că va contesta decizia în fața unei instanțe superioare.
Aceasta este o nouă lovitură primită de către Uber, după de autoritățile din Londra au lăsat compania fără licență de transport. Londra este una dintre cele mai mari piețe ale Uber din lume și are 50.000 de șoferi în capitala britanică.
Probleme legale și în alte părți
De asemenea, Uber s-a retras din Danemarca și Ungaria după modificarea legislației. Nici în România Uber nu deține licențe de taximetrie sau autorizații de transport persoane. Taximetriștii și transportatorii au protestat de mai multe ori împotriva Uber, acuzând compania că face evaziune și concurență neloială prin faptul că nu respectă aceleași condiții pe care ei trebuie să le respecte.
Investigații în SUA și proces cu Google
Concomitent, autoritățile din SUA investighează Uber pentru o serie de șpăgi date în Asia, în vreme ce FBI cercetează Uber pe motiv că a accesat ilegal sistemele competitoarei Lyft, un serviciu similar de peste Ocean.
În fine, Uber este implicată într-un proces cu Google, care acuză compania de furt de tehnologie în privința mașinilor autonome. Google cere daune de un miliard de dolari în justiție.
Investiție gigantică din partea SoftBank
Pe de altă parte, există și vești bune pentru companie: gigantul japonez de tehnologie SoftBank investește 10 miliarde de dolari în Uber.
Uber este cel mai valoros startup din lume, fiind evaluat la 70 de miliarde de dolari.