Cele mai recente cifre arată că cel puțin 1000 de români s-au gândit să-și obțină liniștea materială, cel puțin pentru o perioadă, prin solicitarea de azil politic în Canada. Alți 1000 n-au mai avut această șansă pentru că au fost opriți pe aeroporturile de unde urmau să se îmbarce în avioanele cu ruta directă Canada. Totul în doar șase luni. Românii care cer azil în politic sunt un subiect de dezbatere printre politicienii canadieni conservatori, care amenință cu suspendarea regimului de vize sau cu impunerea unei cote.
Specialiștii cred că cele 1000 de cereri de azil nu ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare, alte țări aflate în situații similare, cum ar fi Ungaria, au avut de trei ori mai multe cereri. Totuși, Canada dezbate situația cu Bucureștiul . De ieri, a eliminat posibilitatea folosirii pașapoartelor temporare și simple pentru intrarea în țară.
- Românii circulă fără vize în Canada din decembrie 2017
- Peste doua zile vor exista curse directe București-Toronto și București- Montreal
- Peste 1000 de români au cerut azil politic în Canada, invocând motive care țin de rasă, religie și sex
- Alți 1000 de români au fost întorși din drumul lor spre Canada
- Încă 400 au încălcat regimul de ședere
- De marți, 5 iunie, în Canada se poate intra doar cu pașapoarte biometrice
- Politicienii Canadieni sunt nemulțumiți de număr mare de cereri de azil
- Specialiștii români spun că cererile sunt în limite normale, după șase luni de la ridicarea vizelor
Azilanții români din Canada
Organizația Națiunilor Unite a spus despre România că este țara din lume, după Siria, care a pierdut cei mai mulți locuitori, peste trei milioane în ultimii zece ani. Hemoragia nu s-a oprit, migrația continuă în fiecare zi.
După eliminarea vizelor, unii dinre românii au văzut Canada ca pe un nou loc excelent unde să locuiască și să muncească. Oamenii de bună credință au făcut demersurile necesare și au reușit să plece cu familia și chiar să-și găsească un job bine plătit. Dar…apare în acest acest scenariu, deja parte a istoriei noastre recente, o altă categorie, cea a speculanților. Aceștia s-au grăbit să plece în Canada și să ceară azil politic. Au spus să sunt victime politice, că sunt discriminați din cauza etniei și a orientării sexuale. Au fost 1000 până acum, în sase luni. Unii ar crede că s-au gândit la asta ca la o afacere profitabilă pe termen scurt.
Solicitanții de azil din România, deși incomparabili numeric cu nigerienii sau sirienii, au dus la deschiderea unor dezbateri parlamentare. Sunt arătați cu degetul chiar dacă au existat țări cu multe mai multe cereri de azil. Ar putea fi rezultatul atitudinii mai puțin comode pe care România a avut-o în timpul negocierii Acordul economic și comercial cuprinzător (CETA).
Pe lângă solicitații de azil, alți 1000 de români au fost întorși din drum pentru că nu puteau justifica de ce vor să călătorească în Canada, iar 400 au încălcat regimul vizelor, se arată în ultimele statistici.
Canada a fost nevoită să se adapteze. Românii care cer azil trebuie să aștepte între șase luni și un an răspunsul pozitiv sau negativ din partea unui tribunal special. În acest timp, ei beneficiază de toate drepturile unui solicitant de azil și nu sunt puține, sunt chiar consistente din punct de vedere financiar. Acum lucrurile încep să se schimbe și se dorește o urgentare a acestor dosare.
Ministerul de Externe și Ambasada Canadei la București au anunțat că pașapoartele temporare și cele simple nu mai sunt valabile pentru această rută.
”Începând cu data de 5 iunie 2018, orele 12:30 (ora României), cetățenii români care intenționează să călătorească în Canada fără viză vor putea solicita acordarea eTA numai în baza unui pașaport simplu electronic (cu date biometrice)”, se arată în comunicatul oficial.
40% dintre românii care au cerut azil în Canada au folosit pașapoarte temporare.
Curse directe România-Canada
Peste două zile, compania aeriană Air Canada va opera zboruri directe de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti către Montreal şi Toronto. Doi ofițeri de poliție canadieni vor lucra cu polițiștii de frontieră români pentru a evita abuzurile.
Acesta este un semnal că, cel puțin deocamdată, guvernul Canadei este dispus să colaboreze cu autoritățile de la București pentru a rezolva aceste situații tensionate.
< <Canada continuă să-i primească cu brațele deschise pe călătorii români. Călătorii pot consulta aceasta fișă informativa pentru a vedea cum sunt afectați de noile cerințe de intrare în Canada. Aceasta include informatii pentru cei ce călătoresc în Canada pe data de 5 iunie sau în perioada imediat următoare.
„Canada lucrează îndeaproape cu partenerii români și europeni pentru a sprijini sustenabilitatea ridicării regimului de vize”, a declarat Kevin Hamilton, ambasadorul Canadei în România. „Asigurând verificarea călătorilor români la un nivel corespunzător, bazată pe tipul de document de călătorie pe care îl dețin, noile reglementări vor asigura un echilibru mai bun între necesitățile de securitate și integritate și facilitarea călătoriilor”», se arată într-un comunicat emis de Ambasada Canadei
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro