Acesta a afirmat că Franţa şi Germania – două state membre ale UE care mediază conflictul din Donbas (estul Ucrainei) – ar putea să „depună eforturi împreună şi, dacă este necesar, în calitate de mediatori, pentru a evita ca acest conflict să ducă la o criză gravă”.
Potrivit acestuia, tensiunile din jurul Crimeii şi în estul Ucrainei „reprezintă un pericol pentru securitatea Europei şi amândouă (ţările) ne vom angaja să ajungem în cele din urmă la o soluţie politică pe care ar fi trebuit să o găsim de mult timp”.
Germania ceruse anterior Moscovei returnarea navelor şi punerea în libertate a marinarilor capturaţi duminică, 25 noiembrie, de către marina rusă în Marea Azov, situată între Ucraina şi Crimeea anexată în 2014 de către Rusia, şi a calificat drept „inacceptabilă” blocarea acestei căi maritime.
De asemenea, Franţa a cerut eliberarea marinarilor şi restituirea navelor. „Nimic nu pare să justifice această folosire a forţei de către Rusia”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe francez.
O reuniune, cu participarea reprezentanţilor Rusiei şi Ucrainei, era planificată – cu mult timp înainte – pentru astăzi, la Berlin, în Germania.
Directorii politici ai afacerilor externe din cele patru ţări urmau să se întâlnească în cursul zilei în capitala germană, o „primă ocazie de a aduce împreună părţile aflate în conflict”, a explicat Maas.
Legea marţială, pe cale de a fi instituită în Ucraina. Preşedintele Petro Poroşenko a semnat decretul, Parlamentul s-a întrunit pentru aprobare.
Parlamentul Ucrainei (Rada Supremă) s-a întrunit luni, 26 noiembrie, pentru a aproba legea marțială impusă de președintele Petro Poroșenko, decretul fiind deja semnat de acesta.
La ședință sunt prezenți 338 de deputați, din 450, iar pentru ca legea să treacă în plen este nevoie de 226 de voturi (jumătate+1).
Legea marţială a fost impusă în Ucraina, după ce preşedintele Petro Poroşenko a semnat decretul, valabil până în ianuarie 2019, la o zi după ce Rusia a deschis focul şi a sechestrat trei nave militare ale sale.
Decretul a intrat în vigoare, iar măsura este prevăzută să dureze 60 de zile, din 26 noiembrie, ora 14.00, şi este valabil până în 25 ianuarie, ora 14.00.
Legea Marţială a fost impusă în Ucraina în urma deciziei luate de Consiliul de Apărare şi Securitate Naţională. Aceasta necesită, în continuare aprobarea, finală din partea parlamentului Ucrainei (Rada Supremă), care s-a întrunit tot astăzi.
Află ce înseamnă legea marțială, semnată de președintele Ucrainei după recentul conflict cu Rusia.
FOTO: EPA