Aparatul ortodontic fix este indicat pentru corectarea aspectului estetic și a ocluziei (mușcăturii), astfel că decizia de a începe acest tratament va aduce schimbări importante în viața oricărei persoane care se confruntă cu aceste probleme.
Dacă este cazul, înainte de aplicarea propriu-zisă a aparatului dentar, la recomandarea medicului specialist se poate efectua un detartraj și periaj profesional, precum și tratamentul cariilor. În unele cazuri poate fi nevoie chiar de extracții dentare, fie ale unor dinți care nu mai pot fi salvați, fie ale unora sănătoși, atunci când înghesuirile dentare sunt foarte mari, iar dinții nu pot fi aliniați pe un maxilar prea mic.
Odată ajuns pe scaunul medicului ortodont, pregătit și hotărât să facă marele pas, pacientul trebuie să se aștepte ca întregul proces de montare a aparatului să dureze ceva timp, deoarece specialistul trebuie să parcurgă mai multe etape pentru a se asigura că acesta este așezat corect pe dinți. „Multe persoane consideră că arcurile sunt pur și simplu lipite pe la mijlocul dinților, lucru care nu este deloc adevărat. Poziționarea aparatului dentar este extrem de importantă, pentru a ne asigura că dinții vor atinge în final poziția dorită. O senzație ușoară de disconfort poate apărea oricând odată cu montarea aparatului pe scaunul medicului ortodont, precum și în primele zile după montare, însă efectele benefice majore fac ca aceste mici neplăceri să fie suportabile”, explică doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodonție.
Etapele montării aparatului dentar fix
Prima etapă este reprezentată de examinarea clinică a pacientului – consultația- urmată de amprentarea arcadelor pentru obținerea modelelor de studiu. Acestea se analizează împreună cu fotografiile intra și extraorale, precum și cu radiografia panoramică și teleradiografia de profil, pentru alegerea celui mai bun plan de tratament. Dacă sunt necesare extracții dentare, aplicarea aparatului se face la o săptămână după extracții, pentru a lăsa timp de vindecare.
„Aplicarea propriu-zisă a aparatului dentar fix începe cu un periaj profesional și, atunci când este cazul, cu un detartraj pentru curățarea perfectă a dinților. Aplicarea depărtătorului de plastic este complet nedureroasă și are rolul de a îndepărta obrajii și buzele, pentru ca acestea să nu umezească dinții de salivă, ceea ce ar împiedica lipirea bracketurilor”, explică doamna doctor Mihaela Dan.
Următorul pas este reprezentat de condiționarea suprafeței dinților pentru a favoriza lipirea bracketurilor. După spălarea și uscarea dinților, se aplică adezivul, care se fotopolimerizeaza timp de 20 secunde pe fiecare dinte. Urmează apoi aplicarea bracketurilor pe spatele cărora se află un material de colaj, care se fotopolimerizează (întărește cu lampa cu lumina albastră) tot 20 de secunde. Acest material este foarte aderent deoarece trebuie să reziste la tracţiunile exercitate asupra dinților pentru deplasarea acestora prin os.
Tratamentul cu aparat fix se începe cu un arc (sârmă) subțire, flexibil și module colorate sau transparente în funcție de preferința pacientului.
„Daca bracketurile produc un disconfort, pacientul poate aplica ceară timp de câteva zile, până ce se obișnuiește cu prezența lor. Este foarte important ca pacientul să mențină o igienă foarte bună prin folosirea periuței de dinți normale, a celei interdentare, apei de gură sau dușului bucal. Pe toată durata tratamentului este interzis consumul alimentelor dure, precum alune, floricele, pâine prăjită crocantă sau a celor lipicioase, deoarece acestea pot dezlipi bracketurile sau îndoi sârma”, atenționează doamna doctor Mihaela Dan.
Recomandări după montarea aparatului
Din cauza presiunii exercitate asupra dinților și dat fiind că avem nevoie de o anumită perioadă de timp pentru acomodare, este indicată alegerea unor alimente moi în primele câteva zile. Majoritatea pacienților se obișnuiesc complet cu aparatul dentar după aproximativ o lună. După șase luni, sau chiar mai devreme, nici măcar nu mai observă că îl poartă. Cu toate acestea, nu este ceva neobișnuit ca dinții să înceapă să doară ocazional fără vreun motiv aparent-acest lucru este normal, iar disconfortul ar trebui să dispară destul de repede. Dacă este necesar, durerea poate fi tratată cu analgezice.