Potrivit New York Times, spionii Israelului au spart rețelele hackerilor ruși și au aflat că aceștia foloseau Kaspersky ca un fel de motor de căutare similar Google. Numai că aceștia căutau date și programe legate de softurile folosite de agențiile americane de securitate. Astfel, aceștia găseau ținte care să fie atacate.
Serviciile secrete israeliene au reușit apoi să spargă rețelele hackerilor, iar acolo au descoperit inclusiv progrămele furate de la NSA, agenția americană de securitate.
Antivirușii Kaspersky, eliminați de americani
Avertismentul Israelului a fost cauza care a determinat ulterior eliminarea produselor Kaspersky din cadrul agențiilor și instituțiilor guvernamentale din SUA. Principalele servicii secrete ale Israeluli sunt Mossad (serviciul de informații extern), Aman (serviciul secret al armatei) și Shin Bet (serviciul de protecție internă).
Antivirusul Kaspersky este folosit de peste 400 de milioane de utilizatori din întreaga lume, dar compania se jură că nu a ajutat și nu va ajuta niciodată guverne la hackerirea altor ținte.
Presa a scris de curând că hackerii ruși au reușit să fure ”armele cibernetice” ale NSA, după ce au spart calculatoarele personale ale unui contractor NSA. Acesta stocase softurile respective pe PC-urile proprii, iar acestea au fost sparte de hackerii ruși.
Fancy Bear, brațul informatic al GRU
Un grup de hackeri numit Fancy Bear este văzut de către comunitatea internațională ca fiind brațul informatic al GRU, serviciul secret al armatei ruse. Recent, acești hackeri au spart și telefoanele soldaților NATO staționați în Polonia și statele baltice.
WannaCry, un atac bazat pe ustensilele NSA
Uneltele NSA care au fost furate au ajuns ulterior pe internet, iar unul dintre aceste programe a fost folosit în acest an în cadrul celui mai devastator atac cibernetic care a avut loc vreodată. Acesta împrăștia automat virusul WannCry, care cripta automat datele de pe calculatoare și cerea apoi răscumpărare pentru deblocarea acestora.
Serverele Astra Asigurări, blocate de hackeri
Un atac similar a avut loc de curând și în România, iar bazele de date ale Astra Asigurări au fost blocate de către infractorii cibernetici. Aceștia cer între 15.000 și 25.000 de dolari pentru a restaura accesul la informații, bani plătiți în Bitcoin.