Parchetul Militar precizează astăzi că procurorii nu au atribuții legale în a supraveghea acțiunile operative ale Jandarmeriei.

În exclusivitate pentru Libertatea, locotenent-colonelul Bogdan Pîrlog, procuror militar la Parchetul Militar București, a explicat care a fost rolul său în Piață. „Nu există nicio procedură, nu avem nicio atribuție și nu avem ce căuta în a coordona și nici nu am făcut așa ceva. Nu există ‘a supraveghea'”. 


Principalele declarații făcute de  locotenent-colonelul Bogdan Pîrlog:

  • Din punct de vedere legal, niciun procuror nu are atribuții privind menținerea ordinii publice, supravegherea sau confirmarea măsurilor de ordine publică
  • Nu există nicio procedură, nu avem nicio atribuție și nu avem ce căuta în a coordona și nici nu am făcut așa ceva. Nu există ‘a supraveghea’
  • Ceea ce am constatat acolo era o constatare subsecventă, post factum. Prezența mea nu a intimidat, ca dovadă…

Libertatea: Domnule procuror, cum ați ajuns în piață?

Lt. col Bogdan Pîrlog: La ora 17 am plecat de la birou și m-am îndreptat spre acasă. Undeva în jurul orei 18 am fost acolo pentru prima dată.

Ce ați făcut când ați ajuns acolo?

Nici măcar nu s-a pus problema să îi temperez sau să iau vreo măsură cu privire la ei pentru că nu e treaba noastră.

Din punct de vedere legal, niciun procuror nu are atribuții privind menținerea ordinii publice, supravegherea sau confirmarea măsurilor de ordine publică.

Au existat niște legi de tristă amintire abrogate în urma unor condamnări la CEDO și a mai fost acea lege dată de Dumitru Dragomir, cu prezența procurorului pe stadion, care e de asemenea abrogată. Atunci procurorul avea o calitate în dispozitiv, nu ordona el, ci tot prefectul ordona intervenția.

De a spus ministerul de interne că un procuror a supravegheat intervenția?

Vă rog să-i întrebați pe dumnealor. Fiecare răspunde de conduita lui și de declarațiile lui. În zonă mă aflam când a început să se dea cu lacrimogene.

Sunt clare dispozițiile de urmărire penală cu ceea ce trebuie să facem când constatăm o infracțiune sau suntem infromați, aici mă refer la internet, televiziuni.

Într-o asemenea situație, pentru a ne sesiza, trebuie să vedem și despre ce e vorba.

Am făcut demersurile respective care sunt consemnate în procesul meu verbal de sesizare din oficiu.

Acel înscris publicat nu este procesul verbal de sesizare din oficiu. Puteți să-i întrebați de unde au fost și ce au avut.

Procesul verbal s-a încheiat la ora patru dimineața, atunci când s-a încheiat tot, în momentul în care am avut reprezentarea întregului demers prin ce am perceput personal.

Nu puteam la acel moment să fiu în 100 de locuri și nici nu aveam un sistem de monitorizare la dispoziție.

Ce a însemnat prezența dumneavoastră în Piața Victoriei?

Nu există nicio procedură, nu avem nicio atribuție și nu avem ce căuta în a coordona și nici nu am făcut așa ceva. Nu există ‘a supraveghea’. Ceea ce am constatat acolo era o constatare subsecventă, post factum.

Prezența mea nu a intimidat, ca dovadă…

În afară de jandarmii care erau în dispozitiv, sunt ofițerii cu cercetarea penală din cadrul Jandarmeriei care și ei au atribuții în cercetarea unor infracțiuni.

Era logic să discut și cu ei pentru a vedea dacă au constat ceva. Nu ținea de acțiune. Asta ținea de aspectele penale care ne interesa pe noi.

Acum, de ce nu au făcut o sesizare este problema lor. Jandarmeria nu a făcut nicio sesizare. Ei au făcut o solicitare doua zi pentru ceva ce exceda competențelor legale.”

Jandarmeria insistă că un procuror militar a supravegheat protestele de vineri. Jandarmeria Română precizează că în data de 10 august, pe perioada protestelor, locotenent-colonelul Bogdan Pîrlog, din cadrul Parchetului Militar, s-a aflat în Piața Victoriei, după ce s-a autosesizat.

 
 

Google News Urmărește-ne pe Google News