UPDATE 14.40: Ambasada Rusiei în SUA a calificat joi drept draconice noile sancţiuni anunţate de SUA şi a afirmat că motivul pentru noile restricţii – acuzaţiile de otrăvire a unui fost spion rus şi a fiicei acestuia în Marea Britanie – este nefondat.
„La 8 august 2018, şeful adjunct al misiunii noastre a fost informat la Departamentul de Stat în legătură cu noi sancţiuni draconice împotriva Rusiei în baza unor acuzaţii nefondate de utilizare a agentului neurotoxic Noviciok împotriva unui cetăţean britanic”, a anunţat ambasada. „Ne-am obişnuit să nu auzim şi de fapte sau dovezi concrete”, a menţionat ambasada rusă.
Anunţul SUA a alimentat îngrijorarea investitorilor străini deja preocupaţi de efectele sancţiunilor impuse de SUA asupra activelor ruseşti. Rubla s-a depreciat joi cu peste un procent faţă de dolar, la o zi după ce ajunsese la cel mai scăzut nivel în aproape doi ani.
Ambasada rusă a precizat că Moscova continuă să pledeze pentru o anchetă deschisă şi transparentă în cazul otrăvirii fostului spion rus.
Un înalt oficial al Departamentului de Stat a anunțat că Moscova a fost notificată cu privire la această decizie.
Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert, a spus că Statele Unite au stabilit că Rusia „a folosit arme chimice sau biologice, încălcând legislaţia internaţională, ori a folosit arme biologice sau chimice letale împotriva propriilor cetăţeni”.
Potrivit oficialului, sancţiunile vor acoperi mărfuri controlate sensibile din punct de vedere al securităţii naţionale, iar sancțiunile au fost impuse în baza legii americane din 1991 privind eliminarea folosirii armelor chimice şi biologice. Vor exista, totuşi, unele excepţii în cazul zborurilor spaţiale şi al cooperării guvernamentale în domeniu, dar şi în ce priveşte siguranţa avioanelor de pasageri, situaţii care vor fi analizate de la caz la caz. „Comerţul afectat ar putea ajunge la sute de milioane de dolari”, a adăugat oficialul.
În cazul în care Rusia nu dă „asigurări fiabile” că nu va mai folosi arme chimice şi nu va permite inspecţii la faţa locului ale Naţiunilor Unite sau ale altor grupuri de observatori internaţionali, în 90 de zile vor fi impuse noi măsuri, mult mai draconice.
„Dacă aceste criterii nu sunt îndeplinite – decizia ţine de Rusia – o a doua rundă de sancţiuni (…) va fi impusă”, a mai arătat oficialul. „Acestea sunt în general mai severe decât prima rundă”, a conchis acesta.
Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a salutat anunţul Washingtonului: „Răspunsul internaţional puternic la utilizarea unei arme chimice pe străzile din Salisbury trimite un mesaj fără echivoc Rusiei că comportamentul său provocator, nesăbuit, nu va rămâne fără reacţie”
Serghei Skripal (66 de ani), fost colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), şi fiica sa, Iulia (33 de ani), s-au aflat timp de mai multe săptămâni la terapie intensivă, fiind găsiţi pe 4 martie în stare de inconştienţă pe o bancă, în Salisbury, după ce o formă lichidă a agentului neurotoxic Noviciok a fost aplicată pe uşa de la intrare a casei lor.
Ţările europene şi Statele Unite au expulzat 100 de diplomaţi ruşi după atac, în cea mai puternică acţiune contra Rusiei a lui Donald Trump de la preluarea mandatului.