Armata SUA a cerut Departamentului de Stat să notifice Turcia despre eventualul său plan de a trimite o navă militară în Marea Neagră, a anunţat CNN, citând mai mulţi oficiali americani, care au afirmat că acest demers reprezintă ‘un răspuns’ la confruntarea recentă între Rusia şi Ucraina în apropiere de strâmtoarea Kerci, care face posibil accesul din Marea Neagră în Marea Azov.
„Statele Unite îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Montreux. Cu toate acestea, nu vom comenta despre natura corespondenţei noastre diplomatice cu guvernul turc”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de CNN.
Potrivit Convenţiei de la Montreux semnată în 1936, navele ţărilor neriverane sunt obligate să notifice Turcia în avans despre trecerea lor prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele, care leagă Marea Mediterană de Marea Neagră.
În conformitate cu prevederile acestei convenţii, navele ţărilor neriverane nu pot rămâne în Marea Neagră mai mult de 21 de zile.
La 25 noiembrie, trei nave ale Forţelor navale ucrainene – două vedete blindate şi un remorcher – cu 24 de marinari au fost capturate de gărzile de coastă ruse, în timp ce se pregăteau să intre în strâmtoarea Kerci, pentru a ajunge în Marea Azov, pe motiv că ar fi încălcat frontiera maritimă a Rusiei.
Ulterior, Ucraina a catalogat incidentul drept „act de agresiune”, susținând că a informat Moscova în avans despre trecerea navelor prin strâmtoarea Kerci.
În schimb, Rusia a declarat că nu a primit niciun fel de înştiinţare de acest gen, iar navele ucrainene au ignorat somaţiile gărzilor de coastă ruse.
Iată ce spunea NATO despre onflictul ruso-ucrainean din Marea Neagră: „Există o prezență puternică a Alianței Nord-Atlantice în Marea Neagră, inclusiv a României”.
- VIDEO | Rusia a publicat înregistrări cu marinarii capturați în strâmtoarea Kerci. Autoritățile din Ucraina spun că ar fi fost torturați
- Măsură drastică luată de Ucraina în contextul conflictului cu Rusia: Le interzice bărbaților ruși să mai intre în țară
- Rusia, decizie militară de ultim moment după ce Ucraina a introdus legea marțială
FOTO – ARHIVĂ
Citește și… EXPERIMENT LIBERTATEA. Unde fugim când sună alarma? Buncăre private și subsoluri abandonate din anii 90