Noile măsuri impuse de Washington constau în controale ”mai stricte” asupra pasagerilor către Statele Unite şi ”verificări sporite” ale aparaturii lor electronice, a anunţat secretarul Securităţii Interne John Kelly.
În cazul în care companiile aeriene nu vor aplica aceste noi măsuri, ele vor fi nevoite să interzică laptopurile, precum şi alte aparate electronice mai mari decât un telefon, nu doar în cabină, ci şi în cală.
În luna martie, SUA au interzis pasagerilor provenind de pe zece aeroporturi, din ţări arabe şi Turcia, să transporte în cabină laptopuri, tablete şi altă aparatură electronică, invocând riscul unui atentat. Marea Britanie a luat ulterior o decizie similară, impunând o astfel de restricție unui număr de șase țări.
Citește și: Decretul anti-imigrație al lui Trump va fi aplicat. Decizia a fost luată de Curtea Supremă americană
Companiile aeriene şi mulţi pasageri se temeau că Statele Unite vor extinde această interdicţie zborurilor provenind din Europa, dar și că laptopurile vor fi interzise și în cală. Posibilitatea unei astfel de măsuri a provocat îngrijorare în sectorul aerian. Directorul general al IATA Alexandre de Juniac a evocat în iunie ”pierderi de productivitate” în cazul pasagerilor împiedicaţi să lucreze la bord, estimate la 180 de milioane de dolari de an pe an în forma actuală a interdicţiei şi de 1,2 miliarde de dolari în cazul unei extinderi a acesteia la zborurile dintre Europa şi Statele Unite.
Nu a fost cazul, însă. Washingtonul a luat măsuri de securitate mai stricte, care vizează companiile aeriene, precum și un număr de 289 de aeroporturi de pe care pleacă zboruri către Statele Unite.
Oficialii citaţi au anunţat că măsurile nu sunt uniforme, ci sunt impuse în funcţie de aeroport. ”Ele depind de ameninţarea şi de informaţiile pe care le avem noi”, a precizat reprezentantul de rang înalt care a făcut declaraţii sub acoperirea anonimatului.
Secretarul Securității Interne a mai anunțat că SUA vor încerca să convingă mai multe ţări să accepte prezenţa unor posturi avansate ale Poliţiei de frontieră americane pe aeroporturile lor. Aceşti poliţişti pot să efectueze înaintea îmbarcării controale de intrare în Statele Unite şi să respingă pasageri înainte de îmbarcare.
Cincisprezece posturi avansate de acest tip există deja în şase ţări, inclusiv în Canada, Irlanda şi Emiratele Arabe Unite (EAU), însă unele ţări se opun acestor măsuri din motive de suveranitate.”Dacă nu ne consolidăm toate normele de securitate, teroriştii, care consideră transportul aerian drept o ţintă ideală, vor găsi şi vor ataca veriga slabă”, a declarat John Kerry.
Citește și: EXCLUSIV. Au hăcuit o familie pentru piranda fugită. La ”pețit”, criminalii s-au enervat, au scos cuțitele și topoarele pe masă și au tăiat gâtul tuturor / VIDEO