În intervalul scurs de la sinucidrea lui George Negru, patronul agenției ”Omnia Tursim”, la poliție au ajuns doar 218 persoane, o cifră infimă judecând după cei 10.000 de păgubiți despre care vorbeau la un moment dat reprezentanți ai Ministerului Turismului. În acest moment, miza financiară pe care cei peste două sute de păgubași o aduc în discuție este de 329.922 de euro și 200.815 lei, adică undeva în jurul sumei de 375.000 de euro. Suma este una extrem de mică, în condițiile în care reprezentanții ministerului Turismului anunțaseră, anul trecut, că de fapt, paguba s-ar ridica la peste 11 milioane de euro, dintre care mai bine de 9 milioane de euro, deja fuseseră încasați.
Din București, Omnia Turism a fost reclamată doar de 86 de turiști care s-au considerat a fi înșelați, restul fiind din diverse zone ale țării. Sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, ofițerii din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economico Finananciare din IGP studiază documente și audiază clienți înșelați dar și reprezentanți ai Agenției ”Omnia Turism” încercând astfel să afle care a fost drumul pe care banii încasați de la turiști l-a urmat în firma lui George Negru. În acest dosar penal, se fac cercetări pentru evaziune fiscală și înșelăciune în formă continuată.
Problema este că surse apropiate cazului spun că numărul de reclamații ar putea fi mult mai mare din cauza faptului că există, la nivel național, mult mai multe firme de turism care au vândut pachetele Omnia, dar fără a arăta în contracte că acestea aparține agenției conduse pe atunci de George Negru. Cu alte cuvinte, plângerile nu vizează în mod direct firma Omnia Turism, ci așa zisele intermediare, care probabil vor ajunge, la un moment dat, între copertele aceluiași dosar penal.
Cazuri din toată țara
Zeci de cazuri au venit pe adresa Libertatea, prin care clienții păcăliți ne trimiteau contractele semnate în care se arăta dimensiunea fraudei.
Acesta este și cazul Oanei Raluca Helgiu care, alături de familia sa, a cumpărat, încă din martie 2017, trei excursii pentru anul 2018, printr-o firmă revânzătoare din Brașov.
„Direcția de Investigare a Criminalității Economice efectuează cercetări în dosarul penal nr. 859572/2017, înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul București sub nr. unic 3339/P/2017, sub aspectul săvârșirii de către reprezentanții SC Omnia Turism srl, CUI 2620505 a infracțiunilor de evaziune fiscală pre. Și ped. De art. 9, alin. 1, lit. B din Legea nr. 241/2005 și înșelăciune, în formă continuă, prev. Și ped. De art. 244 alin. 1 C.p, cu aplicarea art. 35. 1 C.p”, se arată în răspunsul poliției trimis către Oana Raluca Helgiu.
Mai mult, cei de la Poliție îi scriu păgubitei că, în cazul în care aceasta consideră că a fost prejudiciată, are posibilitatea să formuleze o plângere penală „conform dispozițiilor art. 289 con de procedură penală”. „Totodată, în cazul în care formulați o plângere penală, în conformitate cu prevederile art. 19 și art. 20 C.p.p., vă solicităm să ne comunicați dacă vă consituiți parte civilă în cadrul procesului și cu ce sumă”, se mai arată în răspunsul Poliției.
„Toate plângerile care vizează agenția de turism ”Omnia Turism”, indiferent de zona țării din care au fost făcute și de unitatea de poliție care le-a preluat au fost conexate și redirecționate către Direcția de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Reclamațiile fac obiectul unui dosar în care se conturează infracțiunile de înșelăciune și evaziune fiscală. Ancheta va stabili dacă pagubele produse cât și cine se va face vinovat de această situație dar și pagubele produse”, au explicat pentru Libertatea, surse judiciare din cadrul Poliției Române.
În funcție de dorința păgubiților, aceștia se pot constitui parte civilă în procesul care cel mai probabil va urma după finalizarea cercetărilor investigatorilor.
Cazul Helgiu
Împreună cu familia ei, Oana Raluca Helgiu a cumpărat în martie 2017 – pentru anul 2018 – 3 excursii de la firma Micomis S.R.L., din Brașov. O excursie în India, care a costat 752 de euro, o alta în Maramureș, care a costat 1066 lei, iar Helgiu Alexandru, tatăl ei, a mai achiziționat o excursie în Grecia, care l-a costat 454 euro. Pachetele au fost cumparate de la firma OMNIA, prin firma de mai sus.
„Acum, noi, toți cei păgubiți, am rămas cu contractele de la firmele care au revândut pachetele turistice de la Omnia Turism, cu chitanțele și cu facturile, pe care le putem pune în vitrină. Ele o să ajungă în timp, piese de muzeu, cu o valoare inestimabilă”, ne-a spus Oana Helgiu.
Între timp, păgubita a scris Ministerului Turismului, a cerut ajutor de la Avocatul Poporului și a cerut și ajutorul unui ONG specializat. În plus, zilele trecute atât ea cât și alți păgubiți au scris și președenției și Guvernului.
Ca ea sunt mii de români care așteptau ca în acest an să plece în vacanțe, anul acesta, dar toate excursiile au trebuit anulate pentru că nu nu s-a făcut nici o plată. Practic excursiile nu există, deși oamenii au făcut plățile către agenție. Iar acum, urma banilor s-a pierdut. Păgubiții s-au strâns în grupuri pe rețelele de socializare, pentru a căuta soluții prin care să își recupereze banii, dar de câteva luni, deasupra autorităților statului abilitate nu planează decât tăcerea. În timpul Târgului de turism din octombrie o parte dintre aceștia chiar au boicotat evenimentul, dar degeaba.
George Negru, patronul Agenției „Omnia Turism”, s-a sinucis la data de 16 octombrie când s-a aruncat de la ferestra apartamentului în care locuia singur în București. Respectiva locuință i-a aparținut inițial, însă, omul de afacari o vânduse și, în ultima perioadă, a locuit acolo cu chirie.
Citește și:
Chevron trebuie să plătească în total 97 de milioane de dolari statului. În 2013, gigantul petrolier se lupta cu sătenii din Pungești – VIDEO