În Piața Constituției tronează țanțoș târgul îngrădit și colorat, chiar în umbra Palatului Parlamentului care veghează ca totul să decurgă cum trebuie. Numai că, spre dezamăgirea vizitatorilor, târgul este unul tipic românesc, făcut pe genunchi și cu multe lipsuri.
Cum intri pe poarta principală în dreapta ai câteva standuri care te primesc vesel cu mâncare cu tipic mexican sau cunoscutul desert unguresc, kurtos kolac. În stânga este Casa lui Moș Crăciun, lângă care stă parcată sania lui cu doi trei reni. Bucuria copiilor care ajung acolo și o văd nu este egalată decât de dezamăgirea lor, când unul dintre spiridușii Moșului în întâmpină la intrare și le spune copiilor că Moș Crăciun nu a venit și dacă vor să-și spună dorințele vor trebui să vină după 10 decembrie.
Să spunem că prima dezamăgire o au chiar copiii, cei pentru a căror bucurie săbătorim Crăciunul, dar nici adulții nu se vor bucura prea tare de acest târg. Am căutat în tot târgul la căsuțele de băutură o bere fiartă, așa cum se lăudau vendorii cu pe mai multe afișe. Nici unul dintre acestea nu avea așa ceva. La vinul fiert, anunțul că acesta există era mai dulce decât băutura în sine: „Vin fiert și plec vesel”.
Mâncarea românească există și ea, dacă vreți o varză călită, un ciolan cu fasole, un cârnat de Pleșcoi, o mămăliguță cu tochitură sau altele, dar de preferat să veniți la târg în ziua de salatriu și pregătiți să fiți păcăliți la gramaj.
Cafeaua turcească la nisip nu putea lipsi nici ea, și asemeni celei de la Romexpo, la târgul de produse tradiționale românești, pare aceeași care se vindea într-un mare lanț de magazine în urmă cu două luni.
Noi, fiind avizi după poale-n brâu ne-am avântat la standul care se lauda cu așa ceva. Surpriza a fost una extrem de neplăcută. Plăcintele se vindeau nefăcute, cu o brânză și o cocătură de la care am avut și ceva crampe.
De la Târgul de Craciun nu puteau lipsi nici tincturile din diferite plante, produsele kitschoase și mai ales brânzeturile și vinurile din diferite zone ale României.