Popescu Daniel, din Târgu Mureș, Paul Minea, din București, dar și alți cititori, ne relatează că, în baza hotărârilor judecătorești pe care le-au obținut, anul trecut au primit o primă tranșă din sumele reprezentând taxele auto ce urmau a le fi returnate, integral, în tranșe anuale, până în anul 2021. Dar, când s-au dus la ANAF să se intereseze de tranșa a doua, pe care urma s-o primească în acest an, li s-a spus că, deocamdată, plățile au fost suspendate.
Ce spune ANAF
Am solicitat lămuriri în acest sens, de la autoritățile competente. Serviciul comunicare, relații publice și mass-media de la Agenția Națională de Administrare Fiscală ne-a răspuns că “prin abrogarea dispozițiilor legale referitoare la restituirea taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și a timbrului de mediu pentru autovehicule, prin Legea nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, organele fiscale se află în imposibilitatea restituirii acestora, inclusiv în situația în care restituirea a fost dispusă prin hotărâri judecătorești definitive, devenite executorii, imposibilitate ce derivă, atât din lipsa unor prevederi legele în acest sens, cât și a sursei de finanțare”.
Este nevoie de un nou act normativ privind taxele auto
În continuare, ANAF precizează: „În vederea identificării unor soluții care să dea organelor fiscale posibilitatea de a restitui sumele achitate de contribuabili cu ocazia înmatriculării autovehiculelor, s-a constituit un comitet interinstituțional din care fac parte reprezentanți ai Ministerului Mediului, Ministerului Finanțelor Publice, Administrației Fondului pentru Mediu și Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Această problematică face obiectul unui proiect de Memorandum privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule, prin care se propune elaborarea unui act normativ de către Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor Publice, pentru restituirea sumelor respective”.
Degringoladă legislativă
În septembrie 2015, prin Ordonanţa Guvernului nr. 40/2015, s-a stabilit că persoanele care au plătit taxa specială pentru autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pot să ceară toţi banii înapoi, fără a fi nevoite să deschidă o acţiune în instanţă. Până la acel moment, legislaţia prevedea că se putea solicita doar restituirea parţială a vechii taxe auto, atunci când aceasta era mai mare decât timbrul de mediu ( introdus ulterior). Dar, pentru ca proprietarii de maşini să poată cere, efectiv, banii înapoi de la stat, era nevoie şi de o procedură de restituire. Aceasta a fost inclusă în Ordinul comun al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 682/1154/2016. Însă, Legea nr. 1/2017 anulează atât taxele auto, inclusiv timbrul de mediu, cât și ordinul privind procedurile de restituire a acestor taxe.
Citește și: Timbrul de mediu ar putea fi înlocuit, dar nu cu o nouă taxă auto