Situația este cu atât mai dramatică cu cât România are peste 3,5 milioane de cetățeni care lucrează în străinătate, echivalentul a 17% din populație.
Mai mult, diaspora este principalul investitor în România datorită banilor trimiși anual în țară. Din 2006, diaspora a trimis în țară peste 44 de miliarde de euro.
Permis unic european
Eugen Teodorovici a propus realizarea unui permis de muncă unic la nivel european și forțarea lucrătorilor din alte state să își schimbe țara în care lucrează la fiecare cinci ani.
„Poate e mai restrictivă sau de altă natură această măsură, dar asta este. Trebuie să învățăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup. Trebuie să fie cu adevărat acea coeziune socială, nu încarci și întărești partea de Vest și lași restul de Europă, din fel de fel de condiții, în afară”, a susținut Teodorovici, citat de către Hotnews.
„Maxim cinci ani și la revedere!”
Oficialul a dat ca exemplu faptul că un român ajuns în Germania, dacă primește drept perpetuu de muncă, atunci acesta nu se va mai întoarce în țară.
„În ce sens? Iar văd știri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Nu, domnule, permisul de muncă să fie același ca și timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ți reînnoiești dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Așa, dacă ajunge în Germania și tot primește drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croația, România, de unde a plecat. Maximum cinci ani și, la revedere, să te duci în altă țară să îți cauți loc de muncă”, a explicat Eugen Teodorovici.
Am pierdut 17% din populație
În ultimii 25 de ani, România a pierdut 17% din populație doar prin migrație, potrivit statisticilor Organizației Națiunilor Unite (ONU), România fiind în acest clasament doar după Siria, stat care este devastat din 2011 de un sângeros război civil.
În afara granițelor se găsesc acum peste 3,5 milioane de conaționali. Dintre aceştia, doar 672.178 de cetăţeni români au domiciliul declarat în străinătate.
Criză de forță de muncă în România
Spre comparație, întreg numărul de angajați din România abia a trecut recent de 4,9 milioane.
Institutul Național de Statistică arată că doar 2,5 milioane de români sunt plecați în străinătate, cu un milion mai puțini decât în documentele ONU.
Din totalul celor plecați, 2,8 milioane sunt în țări membre ale Uniunii Europene, preferatele fiind de departe Italia și Spania. Alte destinații favorite sunt Marea Britanie, Franța sau Germania.
Din afara UE, foarte mulți români sunt și cetățeni ai Republicii Moldova, în vreme ce între destinațiile non-UE se regăsesc Norvegia, Emiratele Arabe Unite sau SUA.
România se confruntă cu un deficit masiv de forță de muncă, iar tot mai multe organizații patronale se plâng de acest lucru.
De asemenea, statul român a tot crescut în ultimii ani contingentul de lucrători străini permiși în România, în țara noastră ajungând foarte mulți chinezi sau vietnamezi în construcții, dar și filipineze pe post de bone.
Cu cât este mai mare numărul angajaților din România, cu atât statul strânge mai mulți bani la buget și mai multe contribuții pentru a putea plăti pensiile.
Diaspora a trimis 44,74 miliarde de euro în țară, în ultimii 12 ani
Diaspora este cel mai mare investitor în România de la criza economică din urmă cu zece ani.
Dacă în 2008, investițiile străine în România însumau 9,2 miliarde de euro, iar banii trimiși acasă de românii plecați la muncă se ridicau la 6,3 miliarde de euro, din 2009 situația s-a schimbat. În acel an, diaspora trimitea acasă 3,5 miliarde de euro, iar investitorii aduceau 3,3 miliarde de euro.
Până în 2013, diaspora a trimis constant mai mulți bani decât investitorii străini, la fel și în 2014. Abia din 2015, după ce situația economică a României s-a refăcut, iar statul a scăzut mai multe taxe, investitorii au început să vină cu mai mulți bani decât trimiteau românii plecați.
Potrivit datelor Băncii Naționale a României, între 2006 și 2015, românii plecați în străinătate au trimis acasă 37,8 miliarde de euro, arată Profit.ro.
În 2016, remiterile s-au ridicat la 3,15 miliarde de euro, iar investițiile străine directe, la 4,517 miliarde de euro. Anul trecut, diaspora a trimis acasă alți 3,792 miliarde de euro, în timp ce investitorii au adus 4,586 miliarde de euro.
Citește și: Despre norvegieni, de la români. Cum trăiesc, cum își educă copiii, cât beau, ce mănâncă. Și ce putem învăța noi înșine de la românii care conviețuiesc cu ei