O echipă de la Universitatea Johns Hopkins descoperit o metodă de testare a sângelui care se bazează pe depistarea mutașțiilor care apar la 16 gene care apar în mod regulat în cancer și opt proteine care sunt adesea eliberate în organismul celor care suferă de unele dintre cele mai comune forme de cancer: ovare, ficat, stomac, pancreas, esofag, colon, plămân sau sân.
Testul CancerSEEK, așa cum a fost numit de către cei care îl dezvoltă urmărește detectarea timpurie a cancerului și prin urmare creșterea posibilității de salvare a celor bolnavi.
Testul a fost făcut pe 1.005 de pacienți și a depistat cancerul în 70% dintre cazuri.
Cu cât cancerul este diagnosticat mai devreme, cu atât cresc șansele de supraviețuire. Testul este cu atât mai important cu cât pentru cinci dintre cele opt tipuri de cancer detectate de CancerSEEK nu există programe de screening. În cazul cancerului pancreatic, de exemplu, simptomele sunt puține și este detectat târziu, astfel încât patru din cinci pacienți mor în anul în care sunt diagnosticați.
Cercetătorii care au dezvoltat CancerSEEK se bazează pe faptul că toate celulele din organism eliberează informații în fluxul sanguin. La fel fac și celulele canceroase.
Pentru dezvoltarea testului, echipa de cercetători s-a folosit de mostre de țesut de la 124 de pacienți care sufereau de cancer. Specialiștii au scanat probele pentru 508 de mutații genetice, analizând zone specifice ale genomului. Noua metodă generează de 100 de ori mai multe date decât alte tehnici valabile, spun specialiștii.
Citește și: VIDEO/Întoarcerea în țară e ultima opțiune a românilor din Diaspora. ”Pleacă din Spania, dar se duc în Nord”