Maratonul „6633 Ultra” presupune alergarea pe gheaţă pe o lungime de 566 de kilometri. Maratonul va începe vineri, 10 martie, ora locală 9.00 (ora 11.00 ora României) de la Eagle Plain şi se va încheia pe 18 martie ora locală 9.00 (ora 11.00 ora României), la Tuktoyaktuk.
Concursul se desfăşoară pe trei secţiuni – 120 de mile, 120 + de mile şi 350 de mile (566 de kilometri) şi s-au încris la start 23 de concurenţi din 12 ţări.
Prima ediţie a maratonului a avut loc în anul 2007 şi de atunci şi până acum doar 26 oameni au reuşit să o ducă la bun sfârşit, recordul fiind stabilit de o femeie , Mimi Anderson, care a parcurs cei 566 de km în 143 de ore şi 25 de minute.
“Concursul se află la a noua ediţie şi anul acesta va fi ultimul în care sportivii au şansa de a concura efectiv pe drumul de gheaţă (Ice Road) de la Inuvik la Tuktoyaktuk. Acesta este ultimul tronson, de 120 mile din cursa de 350 mile. Din 2018, traseul se va schimba deoarece drumul pe gheaţă la Tuktoyaktuk nu va mai exista”, au anunţat organizatorii maratonului.
Anul trecut, din România au participat trei sportivi la maraton, bistriţeanul Tiberiu Uşeriu reuşind să ajungă primul la linia de sosire după ce a parcurs cei 566 de kilometri ai cursei în 173 de ore şi 40 de minute.
De altfel, după ce a câştigat cel mai greu maraton din lume, Tiberiu Uşeriu a fost felicitat de preşedintele Klaus Iohannis, iar autorităţile din Bistriţa-Năsăud i-au decernat premiul de excelenţă al judeţului.
Iată ce scria, anul acesta, pe 14 februarie, fără nicio legătură cu Ziua Îndrăgostiților, Tiberiu Ușeriu, pe pagina sa de Facebook: „Când m-am întors anul trecut de la 6633 Arctic Ultra mi-am zis că ar fi o nebunie să revin vreodată acolo, în iadul de gheaţă. Poate cel mult ca voluntar, ca să asist de pe margine la chinul altora. Dar acum, iată, plec din nou. Şi nu ca voluntar. Anul trecut am fost 3 români. De această dată voi fi singurul şi mai ales, singurul care se întoarce pentru a-şi apăra titlul de învingător al acestui ultramaraton considerat de mulţi drept unul din cele mai extreme din lume. Mi se aştern înainte noi provocări ‘anormale. De această dată, nu e nici inconştienţă, nici curiozitate. Ce ştiu că mă aşteaptă acolo îmi dă deja emoţii, fiori, ba chiar simt cum mă pândeşte o frică cu F mare. Străbătută de un frig cumplit. La 6633 e chiar simplu să mori şi nu doar o dată. E o provocare imensă, un prag greu. Însă m-am pregătit pentru el şi sper să-l trec cu bine. Mă bazez mult pe gândurile bune şi energia voastră pozitivă care m-au însoţit pas cu pas spre victorie. Vă mulţumesc că staţi lângă mine. Până se va da startul acestei curse nebune, vă invit să citiţi descrierea în detaliu a aventurii 6633 de anul trecut în cartea autobiografică intitulată ‘27 de paşi. În ea veţi descoperi multe lucruri surprinzătoare despre mine, unele de-a dreptul incomode. E o carte pe cât de dură, pe atât de necesară. E o poveste tranşantă despre vieţi suprapuse, abuz, nebunie, ispăşire şi răscumpărare. Nu în ultimul rând, este o carte despre care este preţul alergării până la capăt”.
Tot luna trecută, Tiberiu Ușeriu, singurul român care a reuşit să câştige acest maraton, și-a lansat autobiografia, carte în care face dezvăluiri incredibile despre drumul său în viaţă – de la infractorul care a evadat din două închisori şi a fost vânat de Interpol şi până la sportivul de anduranţă care este acum.
“Lumea mă ştie drept alergător de anduranţă. Ce nu ştie însă e povestea vieţii mele paralele. Am fost pe rând slugă la ciobani pe Bârgaie, porcar în armata română, azilant politic în Berlin, pizzer într-un restaurant italian, bodyguard la un interlop sârb, martor într-o galerie de alba-neagra Gran Canaria şi autor de jafuri armate. Am evadat din două închisori europene, dar nu şi din a treia. Vânat prin Interpol, am devenit client al unei puşcării de maximă securitate. Drept urmare, timp de aproape 10 ani am lipsit de la apel din propria tinereţe, închis complet singur între patru ziduri albe, foarte groase. Cei care au auzit de mine după ce am câştigat 6633 Atlantic Ultra vor descoperi în această carte povestea mea aşa cum nu o ştie nimeni şi n-a auzit-o nimeni niciodată. La fel şi cei care, fără a mă fi întrebat înainte, m-au ales ca subiect al examenului de capacitate la limba română”, scrie Tiberiu Uşeriu în cartea sa.