De ce îşi scrâşnesc copiii dintii?
Bruxismul reprezintă încleştarea sau măcinarea dinţilor, o afecţiune de care majoritatea adulţilor nu sunt conştienţi şi care nu se limitează doar la aceştia. Între 15% la 33% din copiii îşi măcină dinţi, de obicei în două momente cheie – când apar dintii primari şi atunci când ies dintii permanenţi. Cei mai mulţi copii pierd acest obicei după ce setul nou de dinţi este complet.
Cel mai frecvent, copiii îşi măcină dinţii în timpul somnului, mai degrabă decât în timpul zilei. Nimeni nu ştie exact de se întâmpla acest lucru, dar sunt teorii care includ dintii aliniaţi în mod necorespunzător sau contactul neregulat între dintii superioare şi inferiori, boli şi alte afecţiuni medicale (cum ar fi deficienţe nutriţionale, alergii, tulburări endocrine), şi factorii psihologici, inclusiv anxietate şi de stres.
”Măcinarea dinţilor la copii poate provocă dureri ale maxilarului, dureri de cap şi uzura dinţilor. Consultaţi medicul stomatolog în cazul în care dintii copilului încep să arate uzaţi sau în cazul în care copilul se plânge de sensibilitate a dinţilor sau durere”, explica dr. Andra Custra.
Sfaturi pentru a ajuta un copil să se oprească din măcinarea dinţilor:
- Scăderea stresului copilului, mai ales chiar înainte de culcare.
- Masaj şi exerciţii de întindere pentru a relaxa muşchii.
- Asiguraţi-vă că dieta copilului include multă apă. Deshidratarea poate fi legată de măcinarea dinţilor.
- Adresaţi-vă medicului stomatolog să monitorizeze dintii copilului dvs dacă el sau ea are tendinţa de măcinare.
- Pentru copiii preşcolari nu sunt necesare intervenţii dentare. Cu toate acestea, copiii mai mari pot avea nevoie de coroane temporare sau gutiere.
Când ar trebui să ne îngrijorăm dacă copilului îi miroase urât gura?
” Mirosul neplăcut al gurii poate fi, în cazul copiilor, un semn al unei infecţii sau al unei probleme medicale mai grave, deci tratamentul trebuie început cât mai repede. De aceea trebuie căutate cauzele. ”, explica dr. Andra Custura.
Cel mai adesea cauza hialutozei este pur şi simplu o igienă dentară deficitara, prin bacteriile care se hrănesc din saliva stagnanta, cariile dentare care nu au afectat încă pulpa şi deci nu provoacă durere, ci doar respiraţia urât mirositoare. Atât sinuzita acută cât şi cea cronică, faringita sau alergiile au fost asociate cu respiraţia urât mirositoare.
”Respiraţia urât mirositoare se rezolvă de cele mai multe ori prin învăţarea copilului să se spele pe dinţi bine şi frecvent. Puteţi lăsa copilul să îşi aleagă o periuţă de dinţi şi pasta. Asiguraţi-vă că periuţa de dinţi are perii moi sau medii şi este suficient de mică pentru guriţa copilului. Spălatul pe dinţi împreună cu copilul este cea mai bună cale de a-l învăţa cum să se spele corect. Odată ce dintii copilului se ating, trebuie să începeţi folosirea atei dentare. Acest lucru înseamnă gingii mai sănătoase şi îndepărtarea particulelor alimentare în descompunere. Dacă observaţi mâncare rămasă pe amigdalele copilului puneţi-l să facă gargară cu apă călduţă ca să îndepărteze mâncarea. Asiguraţi-i copilului control stomatologic în mod regulat, cel puţin o dată pe an”, adăugă dr. Custura.
Sigilarea la copii – o metodă de prevenţie a cariilor
Până la vârsta de 19 ani, cariile dentare afectează aproape 70% din copiii din România, precizează Colegiul Medicilor Dentişti din România (CMDR). Cariile netratate, pot provoca dureri şi infecţie.
Deşi periajul minuţios şi folosirea atei dentare pot elimina particulele alimentare şi placa de pe suprafeţele netede ale dinţilor, acestea nu pot ajunge întotdeauna în toate colţurile dinţilor din spate pentru a înlătura tot ce este nedorit. Materialele de sigilare protejează aceste zone vulnerabile împotriva cariilor prin sigilarea dinţilor contra plăcii şi a produselor alimentare