Sumar:
- Ce efecte va avea decizia lui Donald Trump de a retrage SUA din acordul privind schimbările climatice
- Reacția UE și a Chinei după ce a ieșit la iveală că SUA se va retrage din acordul de la Paris
- Acordul de la Paris | Juncker îl avertizează pe Trump privind retragerea SUA
- Reacția UE și a Chinei după ce a ieșit la iveală că SUA se va retrage din acordul de la Paris
- Emmanuel Macron îl parafrazează pe Trump: “Să facem planeta măreață din nou”
- Acordul de la Paris | Reacția lui Barack Obama la anunțul făcut de Trump
În fața Casei Albe, în Grădina Trandafirilor, Donald Trump a anunțat retragerea SUA din acordul de la Paris.
”Pentru a-mi îndeplini angajamentul solemn de a proteja America şi cetățenii săi, Statele Unite se vor retrage din Acordul de la Paris, dar încep negocieri fie pentru a reintra în Acordul de la Paris, fie o tranzacţie întru totul nouă în baza unor prevederi care să fie echitabile pentru Statele Unite, afacerile sale, muncitorii săi, poporul său, contribuabilii săi”, a declarat președintele american, care înainte să ajungă la Casa Albă a afirmat că încălzirea globală este o „farsă”.
”Aşadar ieşim. Dar vom începe să negociem şi vom vedea dacă putem să facem un acord care să fie corect”, a continuat liderul american.
Mai mult, președintele american a afirmat că acordul de la Paris favorizează China și India, în detrimentul Statelor Unite.
”Acordul este o redistribuire masivă a bogăţiei Statelor Unite şi altor ţări”, a spus Donald Trump, subliniind că din cauza acordului multe locuri de muncă vor dispărea.
Mai precis, Donald Trump a spus că acest acord este un exemplu de ”intrare a Washingtonului într-un acord care dezavantajează Statele Unite în beneficiul exclusiv al altor companii”. ”Nu doar că această înţelegere le impune cetăţenilor noştri restricţii economice dure, dar nu se ridică la nivelul idealurilor noastre”, a afirmat acesta.
”Ca unul căruia îi pasă profund de mediu, şi îmi pasă, nu pot să susţin cu conştiinţa împăcată o înţelegere care pedepseşte Statele Unite, ceea ce face”, adaugă el.
Liderul de la Casa Albă a ținut să sublinieze că acest acord afectează economia SUA.
”Alte ţări vor ca Statele Unite să continue să susţină această rană economică majoră pe care şi-au provocat-o singure. Ne-ar fi foarte greu să concurăm cu alte ţări”, spune el despre Acord.
El subliniază că Statele Unite deţin suficientă energie cât să fie independente de alte ţări.
Statele Unite au o ”mare bogăţie, o bogăţie fenomenală”, a mai spus președintele american.
“Am fost ales să reprezintă cetățenii din Pittsburgh, nu din Paris”, a afirmat Donald Trump, stârnit aplauzele celor prezenți în grădina trandafirilor.
Prin retragerea din acordul de la Paris, SUA intră în aceeași ligă cu țări precum Siria și Nicaragua, țări care nu au semnat acest acord. Anterior, ipoteza ca Donald Trump să ia această decizie a fost întâmpinată cu proteste, în special din partea oamenilor de știință. Acum, anunțul oficial a stârnit un val de reacții negative la nivel mondial.
Ce prevede acordul de la Paris
Acordul de la Paris este un acord global privind schimbările climatice la care s-a ajuns la 12 decembrie 2015 la Paris. Acordul prezintă un plan de acțiune pentru limitarea încălzirii globale „mult sub” 2 °C, începând cu 2020.
Principalele prevederi ale acordului pentru climă:
- limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră cât mai curând posibil
- temperaturile medii globale să nu crească cu mai mult de 2 grade Celsius
- progresul implementării acordului să fie evaluat la fiecare 5 ani
- finanţare în valoare de 100 de miliarde dolari anual pentru ţările în curs de dezvoltare