Primul ministru al Japoniei, Shinzo Abe, a declarat în timpul conferinței de presă comune, pe care a susținut-o alături de Donald Trump, că țara sa ar putea intercepta rachetele „dacă este necesar”.
Achiziția de echipament pentru interceptarea rachetelor a fost luată în calcul de Japonia după ce Coreea de Nord a lansat două rachete balistice cu rază lungă de acțiune peste teritoriul japonez.
Luni, în timpul conferinței de presă, Trump a spus că Japonia „va achiziționa cantități masive de echipament militar” din SUA. El a mai spus că atunci când vor finaliza procesul de achiziție, Japonia va putea doborî rachetele nord-coreene din zbor și că această tranzacție va asigura locuri de muncă pentru americani și ”siguranță pentru Japonia”.
Nu este clar dacă tranzacția militară a fost semnată în timpul vizitei lui Trump, dar cele două țări sunt aliați militari apropiați, Statele Unite având mai multe baze militare în Japonia cu SUA, menținând mai multe baze militare în Japonia.
În septembrie, Trump a menționat că a aprobat vânzarea de echipament militar de înaltă calitate către Japonia și Coreea de Sud.
În baza constituției sale pacifiste, postbelice, Japonia nu are o armată permanentă, ci menține în schimb ceea ce numește o forță de apărare. Abe a încercat să revizuiască constituția.
Donald Trump vizitează Japonia în cadrul primului său turneu în Asia, în calitate de președinte al SUA. La începutul vizitei sale, a mers și la o bază aeriană din SUA lângă Tokyo.
Turneul din Asia al președintelui american va continua cu o vizită în Coreea de Sud, China, Vietnam și Filipine în cursul acestei săptămâni.
Citește și: Paradise Papers: paradisurile fiscale ale magnaților. Ce investiții are Regina Elisabeta a II-a în Insulele Cayman