Tunelul părăsit este ascuns între dealurile satului Zlaşti, la câţiva kilometri de Castelul Covinilor, scrie Ziarul Hunedoreanului. Timp de aproape un secol, a făcut parte din linia industrială care făcea legătura între Hunedoara de minele de fier din zona Ghelariului.
Construcţia de aproape 800 de metri impresionează prin starea bună de conservare. Localnicii ar vrea ca aceasta să fie transformată într-un obiectiv istoric pentru turiştii care călătoresc în judeţul Hunedoara. În schimb, autorităţile nu au luat încă măsuri pentru a transforma tunelul de pe fostul traseu al mocăniţei într-o atracţie turistică.
Linia de cale ferată îngustă, pe care se află tunelul, este una dintre cele mai vechi din Transilvania. Proiectată pentru a lega Hunedoara de Ţinutul Pădurenilor, a fost inaugurată în septembrie 1900 pentru a facilita transportul călătorilor şi al minereului de fier, notează sursa citată. Investiţia a fost realizată de societăţile austriece „Gfrerer”, „Schoch” şi „Grossmann”.
Traseul pornea de la Hunedoara şi traversa valea Zlaştiului, valea Govăjdiei şi valea Retişoarei, iar staţia finală era în Retişoara, la 16 kilometri de Hunedoara.
În perioada în care a fost construită calea ferată, în Hunedoara aveau loc transformări. Tot atunci a fost demarată construcţia Uzinelor de Fier, inaugurate în 1884. La sfârşitul secolului al XIX-lea a avut loc inaugurarea liniei ferate care a legat Simeria de Hunedoara.
Timp de aproape un secol, trenurile au circulat pe calea ferată îngustă. În 1990, la depou lucrau 120 de angajaţi, alături de cei responsabili cu întreţinerea, mecanici şi manevranţi.
Soarta liniei de cale ferată îngustă a fost pecetluită odată cu declinul combinatului siderurgic. Tronsonul feroviar a fost dezafecat începând din 2009, iar materialele au fost vânzute la fier vechi.
Potrivit sursei citate, două tuneluri şi terasamentul este tot ce a mai rămas din tronsonul feroviar.
sursă foto: Ziarul Hunedoreanului
Citeşte şi ANALIZĂ | 2017, anul în care s-au inventat noi taxe. Cum ne afectează măsurile Guvernului
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro