Uber a anunțat în luna august că societatea cooperează cu Departamentul de Justiție din SUA, care a lansat o investigație preliminară pentru încălcarea unei legi care interzice darea de mită în străinătate.
Potrivit Bloomberg, autoritățile judiciare americane verifică activitățile suspicioase din China, India, Indonezia, Malaezia și Coreea de Sud.
Uber a angajat acum firma de avocatură O‘Melveny & Myers LLP pentru a-și revizui operațiunile sale din Asia.
India
Anterior, Uber a angajat aceeași casă de avocatură pentru a investiga cum au obținut oficialii din India ai companiei dosarul medical al unei femei care a fost violată de către un șofer Uber în 2014.
Indonezia
Investigația din Indonezia se bazează pe mărturia unui fost angajat al Uber care spune că societatea făcea plăți regulate către poliție pentru ca aceasta să permită mai departe companiei să opereze dintr-o zonă interzisă, aflată în afara spațiului destinat afacerilor, din capitala Jakarta.
În acel moment, un angajat a făcut plăți către poliție, iar sumele au apărut în rapoartele sale oficiale drept plăți către autoritățile locale. Mai mult, acestea au fost aprobate de către șeful diviziei din Indonezia de la acel moment.
Malaezia
De asemenea, autoritățile americane verifică și o serie de plăți din Malaezia. Mai exact, în august 2016, Uber a făcut o donație către un centru de inovație și creativitate din Malaezia. În aceeași perioadă, un fond de pensii din aceeași țară – Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) – a făcut o investiție de 30 de milioane de dolari în Uber.
Ulterior, în luna iulie a acestui an, autoritățile malaeziene au creat o legislație favorabilă Uber și serviciilor similare de transport.
Autoritățile americane verifică dacă aceste legături financiare au vreo conexiune directă cu trecerea legislației favorabile pentru companie.
China și Coreea de Sud
Și activitățile din China și Coreea de Sud sunt investigate, deși detaliile nu sunt clare la acest moment.
Uber s-a retras anul trecut din China și și-a vândut operațiunile către rivalul local Didi Chuxing. Acesta a investit apoi în mai multe companii care concurează Uber, inclusiv Taxify, care operează în România.
În Coreea de Sud, o instanță a decis în luna aprilie că Uber a încălcat legea care guvernează transporturile prin folosirea ilegală a unor vehicule private în scop comercial, potrivit CNBC.
Ploaie de investigații
Aceasta este a treia investigație a autorităților din SUA asupra Uber. Prima investigație vizează folosirea de către companie a unui soft prin care erau evitate autoritățile locale din Portland, unde Uber opera fără licență.
Cealaltă implică FBI și vizează folosirea unui alt soft de către Uber, prin care compania interfera cu activitatea Lyft, principalul său competitor.
Procese și scandaluri
Dar problemele Uber nu se termină aici, căci compania este învăluită de o mulțime de scandaluri. Travis Kalanick, fondatorul său, a fost forțat să își dea demisia după ce un alt raport a arătat că în societate este tolerată hărțuirea sexuală la adresa femeilor.
Uber l-a numit recent la conducere pe Dara Khosrowshahi, fostul șef al Expedia.
În fine, compania se află în mijlocul unui proces de amploare cu Google, care acuză Uber de furt de tehnologie.