UPDATE ora 10.15: Cel puţin 14 persoane, între care și iranieni, au fost ucise luni dimineaţă în atacul lansat asupra unei baze militare a regimului Assad situată în centrul Siriei, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).
Originea atacului asupra aeroportului militar T-4, cunoscut şi sub numele de Tiyas, rămâne neclară.
Ministerul Apărării din Rusia a transmis că atacul a fost lansat de două avioane israeliene F-15. Potrivit acestora au fost lansate opt rachete ghidate, dar cinci dintre ele au fost explodate înainte să atingă solul.
Inițial, agenția de presă siriană a anunțat că ar fi vorba de un atac american. Statele Unite au negat rapid orice responsabilitate, asigurând că forţele lor armate „nu efectuează lovituri aeriene în Siria”.
„Forţe ruse, iraniene şi ale mişcării libaneze Hezbollah”, aliate ale regimului lui Bashar al-Assad, sunt staţionate la baza T-4, situată între oraşele Homs şi Palmyra, potrivit OSDO, care dispune de o vastă reţea de surse în Siria aflată în război.
„Cel puţin 14 combatanţi au fost ucişi în lovitura asupra aeroportului T-4, inclusiv forţe iraniene”, a declarat directorul OSDO Rami Abdel Rahman.
Agenţia de presă siriană a anunţat că mai multe persoane au fost ucise sau rănite, dar şi că aviaţia siriană răspunde atacului. „Mai multe rachete au lovit aeroportul de la Tayfur”, a anunţat SANA.
Încă nu sunt foarte multe detalii despre acest atac, iar informaţiile nu au fost verificate din alte surse, subliniază BBC News. Atacul cu rachete asupra aeroportului militar de la Tayfur are loc după ce guvernul sirian a fost acuzat că a folosit arme chimice împotriva rebelilor, în regiunea Ghouta.
În replică, preşedintele Statelor Unite a avertizat că va fi un „preţ mare de plătit” în urma atacului soldat cu moartea a peste 100 de civili.
„Mulţi morţi, inclusiv femei şi copii, într-un atac CHIMIC nesăbuit în Siria. Preşedintele Putin, Rusia şi Iranul sunt răspunzători de sprijinul pentru ‘Animal Assad’. Preţ mare de plătit. Deschideţi imediat zona pentru ajutoare medicale şi verificare. În niciun caz un alt dezastru umanitar.”, a scris Donald Trump, pe Twitter.
Acum, un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării Statelor Unite a declarat că Pentagonul a aflat ştirea, dar în ceea ce priveşte originea atacului „nu avem nimic de confirmat”.
În aprilie anul trecut, Trump a ordonat lovituri aeriene asupra bazei militare siriene Shayrat, de unde se presupune că a decolat avionul care a lansat atacul chimic asupra oraşului Khan Shaykhun.
În atacul din 2017, pus pe seama forţelor guvernamentale siriene şi soldat cu peste 80 de morţi s-a folosit gaz neurotoxic sarin, au conchis anchetatori ai ONU şi ai Organizaţiei pentru Interdicţia Armelor Chimice.
După informaţiile privind un atac chimic asupra oraşului Douma din enclava Ghouta, şi Franţa a promis, prin ministrul de externe Jean-Yves Le Drian că „îşi va asuma toate responsabilităţile”.
În februarie, preşedintele francez, Emmanuel Macron, avertizase că forţele franceze vor lovi Siria în caz că regimul de la Damasc, condus de preşedintele Bashar al Assad, recurge din nou la atacuri chimice.
Atât Damascul, cât şi Moscova au dezminţit, duminică, informaţiile despre atacul chimic de la Douma.
Citește și: EXCLUSIV / Ce scriau ziarele româneşti despre Paşte în urmă cu 100 de ani? Marele Război Universal a “luat faţa” Domnului