Pentru a-și exercita acest drept chiar și din spațiu, astronauții cer permisiunea de a vota de la distanță cu aproape șase luni în avans, conform NASA. În ziua alegerilor, ei completează buletinul de vot electronic prin intermediul unui sistem protejat. Procesul a fost folosit din 1997, când un astronaut a votat la bordul staţiei spaţiale ruse Mir, care a precedat ISS, notează Agerpres.
În ziua alegerilor intermediare, numai astronautul american Serena Aunon-Chancellor se află la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). Ea nu a precizat dacă va vota sau nu în spațiu, întrucât nu a răspuns unei solicitări de informare prin intermediul biroului de presă al NASA, conform sursei citate.
De asemenea, un al doilea astronaut al NASA ar fi putut vota din spațiu în acest an, însă nu a mai făcut acest lucru. Nick Hague urma să ajungă pe ISS în octombrie pentru o misiune de șase luni și ceruse permisiunea de a-și exprima votul din spațiu, în eventualitatea în care nu se va afla pe Pământ în ziua votului. Racheta Soyuz, care trebuia să-l transporte în spațiu, a suferit o defecțiune tehnică în timpul lansării, pe 11 octombrie. Așa se face că Hague și un astronaut au ajuns înapoi pe Terra. După ce a aterizat în siguranță, astronautul american a anunțat că a participat, împreună cu familia sa, la votul anticipat din 27 octombrie, după ce a anulat aranjamentul solicitat anterior.
În statul american s-a putut vota anticipat în acest an între 22 octombrie şi 2 noiembrie.
Milioane de alegători americani vor merge la urne, astăzi, dar nu pentru a alege un președinte. Totuși, impactul alegerilor parlamentare, organizate la jumătatea mandatului președintelui în funcție, ar putea fi însă la fel de semnificativ pentru Statele Unite și chiar pentru întreaga lume.
Foto: NASA/Victor Zelentsov
Citește și O femeie a câștigat o avere la loterie, dar nu mai găsea biletul! Unde era bucățica de hârtie care a îmbogățit-o. „Toți au zis că sunt nebună!”