În mod normal, bărbatul trebuia să fie pedepsit de autorități, însă purtătorul de cuvânt al IPJ Călărași, Bianca Ghiveci, susține că omul nu va putea fi sancționat decât dacă analizele de laborator vor confirma prezența pestei porcine în respectiva ferme, scrie ziare.com.
”În cadrul acțiunii comune, medicii de la Direcția Sanitară Veterinară au recoltat capetele porcilor abandonați la periferia orașului, lângă calea ferată. Acum se fac analizele de laborator. În cazul în care ele vor confirma prezența pestei în ferma bărbatului, împotriva acestuia se va putea deschide inclusiv o acțiune penală pentru răspândirea bolii. Legea nu permite aplicare de sancțiuni în baza suspiciunii de pestă, ci doar a unui diagnostic confirmat”, a spus agentul de poliție Bianca Ghiveci.
Din nefericire, dacă într-adevăr porcii bărbatului erau bolnavi de pestă, boala a ajuns deja în toate cele 70 de gospodării ale oamenilor care au primit bucuroși animalele de la proprietarul din Călărași. Astfel, boala va cauza pagube substanțiale, care vor trebui acoperite tot de ANSVSA din bani publici. Conform sursei citate, statul poate recupera banii doar dacă deschide un dosar penal pe numele crescătorului de porci.
Tot la Călărași, un om a sesizat Poliția Locală cu privire la faptul că, pe centura orașului, se plimbă în noaptea de joi spre vineri, o turmă de porci lăsați liberi. Omul care a făcut sesizarea le-a arătat oamenilor legii și o filmare cu animalele care circulau nestingherite pe drumurile publice. Din păcate, când au ajuns la fața locului, polițiștii locali nu au găsit nici un porc și n-au putut lua măsuri.
Un comunicat al ANSVSA arată că, până în acest moment, în Călărași au fost confirmate 17 focare de pestă porcină africană, în gospodăriile populației.
Foto: Hepta
CITEȘTE ȘI: Ultimele cuvinte ale fotomodelului găsit mort pe iahtul unui miliardar în Grecia. Și-a sunat mama și fratele, înainte de tragedie
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro