Fie că participă la ședințele Consiliului General al Municipiului București, că mai depune câte o hârtie la registratură, că e audiat în diverse comisii, toate aceste „prezențe” și le-a notat într-un caiet.
Și vine din 4 octombrie 2011, după cum o dovedesc chiar însemnările sale. Astăzi a bătut recordul. A stat opt ore în sala de consiliu de la Primăria Capitalei, așteptând să ia cuvântul.
La ședința CGMB de astăzi, undeva în spatele sălii, pe un scaun, aștepta liniștit un bătrânel. A stat așa aproape opt ore, până spre finalul ședinței. Când a simțit că dezbaterile se apropie de final, a scos un teanc de documente din geantă și a pornit cu ele spre prezidiu, dornic să vorbească cu președintele de ședință.
Cum nu fusese înscris la luarea de cuvânt, polițiștii locali nu i-au permis să meargă la pupitru. Văzându-l adus de spate și cu mersul șovăielnic, câțiva consilieri au vorbit cu președintele de ședință să-l lase să vorbească. Claudiu Catană, președintele de ședință numit chiar astăzi și lider de grup ALDE în CGMB, a venit la el și l-a întrebat ce problemă are.
„Vreau să vorbesc personal cu dumneavoastră, dar când aveți suficient timp să ascultați problema mea”, i-a răspuns bătrânul. Cum nu avea toate documentele la el, Dumitru Statie a fost rugat să revină luni la Primărie, cu documentația completă.
„L-am invitat luni la o discuție, pentru a vedea exact ce probleme are și să încercăm să facem ceea ce ține de Primăria Municipiului București pentru a rezolva problema dumnealui”, ne-a spus Claudiu Catană, consilier ALDE.
E probabil una din sutele de promisiuni de care a avut parte Dumitru Statie.
Totuși, bătrânelul e zgârcit la vorbă cu jurnaliștii. Vrea doar cu reprezentanții Primăriei să discute. Ne-a spus totuși care e motivul pentru care de șapte ani cutreieră holurile instituției. Și ne-a arătat caietul pe care a scris data primei ședințe la care a participat – 4.10.2011.
„În 1987, casa mea, din Piața Alba Iulia, a fost demolată. Până în 1989, nu mi-a venit rândul la judecată. În Legea 10 zice că am dreptul de a face apel la autorități. Mi s-a zis să fac o notificare. Am făcut multe notificări. După ce am terminat cu tribunalele, care au zis «nefondat», «nefondat», eu m-am adresat direct Primăriei. Îmi cer dreptul la Consiliul General și uitați de când vin la Primărie. Când am început să relatez Consiliului și primarului, în 2011, primarul a zis să mi se înregistreze toate hârtiile. Și de atunci tot viu aici. Legea spune că pentru exproprierile de utilitate publică se dă despăgubire”, a spus Dumitru Statie.
După discuția cu președintele de ședință, și-a strâns mulțumit documentele și a plecat ultimul din sală, bucuros că luni 27 august va avea întâlnirea pe care o aștepta de atâta timp.
„Doamne ajută!”, a spus bătrânul și a ieșit din sala de consiliu făcut semnul crucii.
Astăzi, la ședința CGMB s-au votat mai multe proiecte, printre care unul prevede că 270 de străzi vor avea rețea de apă și canalizare și un altul care stabilește că vor fi acordate ajutoare pentru școlarii ce provin din familii defavorizate.
Ședința de Consiliu nu a fost lipsită de incidente. Viceprimarul Aurelian Bădulescu și-a jignit un coleg, spunându-i că miroase a transpirație.
Citește și: