Potrivit legislației italiene, copiii născuți în țară din părinți străini nu pot obține cetățenia decât după ce împlinesc 18 ani. Astfel că Fabio nu va deveni cetățean cu drepturi depline al Italiei decât după ce va fi major.
Problema în cazul său este că nu poate obține nici cetățenia română, cea la care ar avea dreptul după părinții săi, din cauză că mama sa este în continuare căsătorită cu un alt bărbat decât tatăl lui Fabio în România.
Reporterii emisiunii „Striscia la Notizia” au explicat că Fabio nu are niciun document de identitate deoarece legea din România nu recunoaște copiii născuți în afara căsătoriei și acesta este exact cazul copilului respectiv.
”Până când va împlini vârsta de 18 ani copilul nu are niciun document, pentru că de la noi, părinții, nu poate dobândi cetățenia română. Este născut în afara căsătoriei, iar România nu recunoaște copiii născuți în aceste condiții”, explică mama, Liliana Condurache.
Liliana s-a despărțit de primul ei soț și a plecat în Italia. Acolo a cunoscut un alt bărbat și a făcut cu el un copil, pe Fabio, dar divorțul de soțul său din România nu a fost definitivat. În așteptarea divorțului românca l-a avut pe Fabio cu un alt bărbat, cu care și-a întemeiat o nouă familie.
Atunci când s-a născut în Torino, Fabio a fost recunoscut de tatăl său biologic, iar numele acestuia a fost trecut în documente, dar acest lucru nu înseamnă nimic în România, unde singurul care are drept de paternitate asupra lui Fabio este soțul legal al Lilianei.
Avocata Elena Voicu din Milano care explică faptul că potrivit legii din România, orice copil născut în timpul căsătoriei este recunoscut ca fiind copilul soțului legal al mamei. Singura soluție legală prin care Liliana poate obține cetățenie română pentru fiul ei, este ca soțul legal al Lilianei să deschidă o acțiune în instanță prin care să ceară testul de paternitate. ”Se va dovedi astfel că Fabio nu este copilul său și numai după aceea, copilul va putea fi recunoscut de tatăl său adevărat. Fostul soț al Lilianei este singurul care poate rezolva situația”, spune avocata Elena Voicu.
Până la o eventuală rezolvare a situației, Fabio a ajuns deja la 8 ani și nu are acte de identitate. „Fabio nu are niciun document, nu putem merge în România să își cunoască bunicii și verișorii pe care și-i dorește mult să îi vadă. Nu poate merge în Transilvania, de exemplu, pe care visează să o poată vizita. Este mare susținător al echipei de fotbal Juventus, dar nu poate intra pe stadion, nu îl putem lua cu noi în vacanțe pentru că în unele hoteluri ne cere cartea sa de identitate. Fabio crește și începe să înțeleagă, îmi pune deja o grămadă de întrebări de ce nu poate face unele lucruri, chiar simplu fapt de a merge într-o excursie pentru el va fi o problemă în curând”, povestește Liliana, citată de Rotalianul.com.