Florin Tudoran a povestit pentru Libertatea că nu a participat la protestul din Piața Victoriei, ci doar a văzut la televizor ce s-a întâmplat acolo.
El a spus că a scris poezia „într-o pauză de patrulare”, la Vălenii de Munte, unde a participat la o sărbătoare și a spus că aceasta nu este prima poezie.
Întrebat despre mesajul versului „Poporul își dorește sânge” din prima strofă a creației sale și dacă crede că protestatarii sunt vinovați pentru incidente, jandarmul poet a spus că departe de el gândul de a-i considera vinovați pe participanții la protest.
„Noi toți suntem poporul, fie că suntem jandarmi sau nu, vorbim despre unirea cu Basarabia, vorbim despre Harghita și Covasna, dar mă doare sufletul să văd că noi nu suntem unitți”, a spus Florin Todoran.
La întrebarea dacă ar fi lovit protestatari în cazul în care s-ar fi aflat în Piața Victoriei, subofițerul a spus că discuțiile despre îndatoririle de serviciu le poate avea doar atunci când poartă uniforma și la Sediul Inspectoratului de Jandarmi Prahova din care face parte.
Florin Tudoran a ținut să sublinizieze că mesajul poeziei sale, care este doar una dintre multele sale creații, este acela de unitate.
„Nu trebuie să fim dezbinați, nu trebuie să ne învrăjbim între noi”, spune jandarmul.
Mai spune că simte mai ales nevoia ca oamenii să nu generalizeze, fie că este vorba despre o parte sau de cealaltă parte a celor implicați în discuțiile contradictorii.
„Au fost protestatari violenți în piață, dar asta nu înseamnaă că toți au provocat scandal și probleme. LA fel și în ceea ce privește jandarmeria”, spune subofițerul.
„Nu trebuie să generalizăm. Suntem toți români, poporul suntem toți”
Subofițerul admite că după incidentele din seara de 10 august simte ostilitate din partea unor cunoștințe vechi.
„Da, această ostilitate există, se vede în comentarii de pe Facebook, o văd în privirea unora pe lângă care trec, au un licăr așa, am simțit-o și de Sfânta Maria în atitudinea celor de la Vălenii de Munte. Eu și colegii mei eram acolo să asigurăm ordinea. Și, repet, nu trebuie să generalizăm. Suntem toți români, poporul suntem toți”, a mai spus Florin Tudor.
Jandarmul a mai povestit că în urmă cu doar câteva zile tatăl său a murit în spital și în acest context a făcut o paralelă între tragedia personală și ce s-a întâmplat în piață. Astfel, el a explicat că moartea tatălui său pe patul de spital nu l-ar îndreptăți să dea vina pe doctor și nu ar îndreptăți pe nimeni să nu mai meargă la spital.
„Faptul că tatăl meu a murit în spital nu înseamnă că doctorii sunt de vină și că pot să îi acuz pe ei și nu înseamnă că nu trebuie să mai mergem în spital”, a spus el.
Florin Tudoran, cunoscut ca jandarmul-poet, scrie poezii de mai multă vreme, dar mărturisește că, „deocamdată”, nu a luat în calcul și nici nu a făcut demersuri să publice vreun volum de versuri.
SÂNGE
În lumea de probleme plină,
În biata țară care plânge,
Unde-ncărcați sunt toți de vină,
Poporul își dorește….sânge!
Copiii țării nu vor pace.
Nici mamele, nici ai lor tați
Și nu-nțelegem cum se face,
De cine sunt îndoctrinați.
Românul azi lovește crunt
Pe alt român în uniformă.
Nici patrioți, nici frați nu sunt,
Iar victimele sunt o normă.
Ați reușit să ne-nvrăjbiți!
Din spate ura ne împinge!
Românii nu mai sunt uniți,
Își dăruiesc lacrimi și sânge!
Priviri haine avem toți,
Veninu-n ochi ni se citește.
Sărman popor de idioți,
Copiii-n țară cum vor crește?
Nepoților ce le vom spune
Când fiii noștri vor fi tați?
Vor învăța vre-o rugăciune?
Sau numai ura pentru frați?
Opriți-vă la timp furia
Acum, când țara-ntreagă plânge!
Nici voi dar nici jandarmeria
Nu vrea să curgă-ntre noi sânge.
Maiorul Laurențiu Cazan, coordonatorul jandarmilor de la protestul din 10 august, a declarat, în direct la TVR 1, că își asumă intervenția jandarmilor de la mitingul diasporei și că își cere scuze „față de toți cei care au suferit, în mod gratuit”, de pe urma violenței forțelor de ordine. Cazan este primul om care, după șase zile, își asumă coordonarea întregii operațiuni a jandarmilor de la protestul din 10 august.