UPDATE Ora 10.55: Judecătorii ICCJ au amânat pentru a treia oară luarea unei decizii în acest caz, pentru 3 aprilie.
În 23 februarie judecătorii au finalizat ascultarea pledoariilor acuzării și ale apărării și au amânat pentru 9 martie luarea unei decizii.
La data respectivă magistrații au decis că le trebuie mai mult timp pentru stabilirea primei decizii în acest caz și au amânat pentru marți pronunțarea.
Pedepse maxime pentru „dispreț față de lege”
În cazul majorității inculpaților procurorul DNA a cerut condamnarea pentru fapta de constituire sau aderare la un grup infracțional organizat, al cărei maximum de pedeapsă prevăzut de legea penală în vigoare este de zece ani.
O altă faptă pentru care procurorul DNA a cerut condamnarea în cazul lui Viorel și Andrei Hrebenciuc, dar și a altor inculpați din acest caz, este cea de spălare a banilor și complicitate sau instigare, condamnarea maximă ce poate fi dată pentru fapta principală de spălare fiind de 12 ani de închisoare.
Procurorul DNA le-a spus judecătorilor că în dosar este vorba despre cea mai mare retrocedare din România. De asemenea, procurorii au susținut că „pe durata unor ani inculpații au corupt și disprețul lor față de valorile ocrotite de legea penală trebuie sancționat”.
Voia stoparea abuzurilor Romsilva
Apărarea lui Viorel Hrebenciuc cere achitarea și invocă faptul că prin prisma funcției de parlamentar cu circumscripția la Bacău cerea stoparea abuzurilor de la Romsilva. Avocatul spune că în baza contractului cu Reședința Vârstnicii el vroia să facă stoparea acestor abuzuri.
„Judecătorii insistă să se explice cum se stopa un abuz prin subcontractarea unui imobil. Viorel Hrebenciuc putea interveni la factori de decizie pentru stoparea efectivă a acestor abuzuri. Există documente ce arată clar cum Romsilva exploata pădurile retrocedate.
În transcriere nu se pomenește vreun element sau indicație ca cei doi Hrebenciuc au spus vreodată că sunt în posesia unor factori care să îi faciliteze lui sturdza vreo urgentare. Viorel Hrebenciuc a avut o singură întâlnire cu Ioan Adam, când a și fost la sediul Romsilva.
Erau membri în același partid iar acea întâlnire a reprezentat o bună ocazie pentru Hrebenciuc de a se interesa de neregulile de la Romsilva. El avea reprezentarea faptului că el are în lucru o sarcină legală, aceea de a verifica abuzuri precum tergiversarea de punere în posesie a lui Paltin Sturdza”.