În funcție de ROBOR se calculează ratele la creditele în lei, cele mai afectate fiind creditele ”Prima Casă”. ROBOR reprezintă media dobânzilor cu care băncile se împrumută între ele.
Noul nivel al ROBOR vine în aceeași zi în care România a anunțat o creștere economică record, de 8,8%, în trimestrul al treilea al acestui an.
Creșterea ROBOR s-a accentuat în ultimele două luni, iar indicatorul aproape că și-a dublat nivelul. Ionuț Mișa, ministrul de Finanțe, a declarat recent că este o problemă de lichiditate, adică de cantitate a banilor disponibili în economie.
Însă BNR a efectuat o injecție de 9 miliarde de lei în sistemul financiar, iar creșterea ROBOR nu s-a domolit. Și asta pentru că foame de bani la buget a statului este foarte mare. BNR nu poate arunca prea mulți bani în economie, căci acest lucru ar duce la deprecierea leului.
Leul, la cel mai slab curs din istorie
Pe de altă parte, nici cei cu credite în euro nu scapă de probleme, după ce leul s-a depreciat luni la cel mai slab nivel din istorie.
Pe lângă ratele la creditele în euro, un curs slab al monedei naționale duce la creșterea prețurilor pentru chirii, pentru facturile la telefonie mobilă și pentru produsele importate, precum alimente sau electronice.
Deprecierea puternică a leului a venit în urma pachetului de măsuri fiscale adoptat săptămâna trecută de către Guvern. Cea mai importantă o constituie trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, însă este contestată puternic de către sindicate, care se tem că măsura va duce la scăderea salariilor nete ale angajaților din mediul privat cu 17%.
Pentru ca angajații să nu piardă nimic la salariu este necesar ca angajatorii să majoreze salariul brut cu 20%.