O parte din viața personală a lui Stephen Hawking a fost transpusă pe ecrane în 2014, în filmul ”The Theory of Everything”, o producție care a emoționat până la lacrimi datorită emoției și dramei cu care se confruntau cei doi tineri, Jane și Stephen atunci când au aflat despre boala incurabilă și degenerativă de care suferea fizicianul.
Drama unei relații afectate de o boală cruntă
Când Hawking era student la Cambridge, relația sa cu Jane Wilde, o prietenă a surorii sale, pe care o cunoscuse cu puțin timp înainte de a fi diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică, o boală neurologică care a continuat să-l afecteze. Cei doi s-au logodit în octombrie 1964 și la scurt timp doctorii i-au spus că mai are de trăit între doi și trei ani. Dar el a povestit ulterior că logodna și ulterior căsătoria sa i-au dat ”un motiv pentru a trăi”. Cei doi s-au căsătorită la 14 iulie 1965.
În primii ani de căsnicie, Jane a locuit la Londra în timpul săptămânii, până și-a terminat studiile, iar ulterior cei doi au călătorit de mai multe ori în Statele Unite pentru conferințe și vizite legate de fizică. Cuplul a avut dificultăți în găsirea unor locuințe care să se afle la o distanță suficient de mică față de Departamentul de Matematică Aplicată și Fizică Teoretică (DAMTP), unde lucra fizicianul., astfel încât Hawking să poată merge pe jos.
La doi ani după căsnicie s-a născut primul copil al celor doi, Robert. În momentul nașterii Jane începuse un program de doctorat. Trei ani mai târziu, în 1970 a venit pe lume și Lucy, singura fată a celor doi. În 1979 Jane și Stephen Hawking au devenit pentru a treia oară părinți, când s-a născut Timotei.
După perioada petrecută în Statele Unite, în 1975 cuplul s-a întors în Marea Britanie, unde Stephen obținuse un post la Cambridge. Aici sarcinile lui Jane privind îngrijirea soțului ei au fost diminuate într-o oarecare măsură deoarece a fost angajat un asistent personal pentru Stephen și avea și ajutorul lui Don Page, un student absolvent care s-a mutat cu ei în casă.
Având acest ajutor, Jane s-a putut dedica din nou tezei sale de doctorat și noii sale pasiuni, cântatul. În decembrie 1977, Jane l-a întâlnit pe organistul Jonathan Hellyer Jones când cânta într-un cor al bisericii. Hellyer Jones s-a apropiat de familia Hawking, iar la mijlocul anilor 1980, el și Jane au început o relație romatică. Potrivit lui Jane, Stephen a acceptat situația, spunând că „nu are nimic de obiectat atâta timp cât am să-l iubesc în continuare”.
Până în anii 1980, când în viața lui Jane a apărut Hellyer Jones căsnicia ei cu Hawking a fost tensionată de mulți ani. Jane se simțea copleșită de pătrunderea în viața ei a numeroșilor asistenți necesari îngrijirii soțului ei.
Impactul celebrității sale a fost o provocare pentru colegi și membrii familiei, în timp ce perspectiva de a trăi potrivit imaginii perfecte create la nivel mondial a devenit tot mai dificilă pentru cuplu. Afirmațiile lui Hawking despre religie contrastează de asemenea cu credința ei creștină puternică și au dus la tensiune în cuplu.
”Muzică pentru a muta stele” – o carte despre casnicia si despartirea de Stephen Hawking
La sfârșitul anilor ’80, Hawking se apropiase de una dintre asistentele sale, Elaine Mason, iar colegii și membrii familiei, care erau deranjați de personalitatea ei puternică și atitudinea protectivă pe care o dezvoltase în jurul fizicianului. Hawking i-a spus lui Jane că o părăsește pentru Mason și a părăsit domiciliul conjugal în februarie 1990. După ce a divorțat de Jane în 1995, Hawking s-a căsătorit cu Elaine în septembrie, declarând: „Este minunat – m-am căsătorit cu femeia pe care o iubesc”.
În 1999, Jane Hawking a publicat o carte cu memorii, „Muzică pentru a muta stelele”, descriind căsătoria cu Hawking și destrămarea ei. Dezvăluirile acesteia au provocat o senzație în presă, dar Stephen Hawking nu a avut nicio reacție publică, cu excepția faptului că nu citește biografii despre el însuși. După a doua căsătorie, familia lui Hawking a fost exclusă și marginalizată. Timp de aproximativ cinci ani la începutul anilor 2000, familia și apropiații săi de la Universitate au devenit din ce în ce mai îngrijorați de faptul că a fost abuzat fizic. Au fost făcute plângeri la poliție și s-a deschis un dosar, oamenii legii audiind mai multe persoane, dar cazul a fost clasat după ce Hawking a refuzat să facă o plângere și a spus că vânătăile sale se datorau felului neglijent în care își conducea scaunul cu rotile.
În 2006, Hawking și Mason au divorțat în liniște, iar Hawking a reluat relațiile mai strânse cu Jane, copiii și nepoții săi. În această perioadă cartea lui Jane a fost republicată în varianta ”Călătorie spre infinit: Viața mea cu Stephen”, care a fost transformată într-un film ”The Theory of Everything”, apărut în 2014.
Citește și: Centrul de informare turistică de pe strada Lipscani, la un pas de a fi închis. Centrul ajută, anual, peste 12.000 de turiști