Preşedintele Partidului Pro România, Victor Ponta, susţine că „Ceea ce face Dragnea este înaltă trădare, însă va avea mulţi complici în Camera Deputaţilor la vot, cei de la UDMR sunt sigur că o vor vota. Cei de la PSD care vor vota sunt complici, pentru că acum ştiu despre ce este vorba”.
Acesta a afirmat că, după modificările de la Senat, făcute de social-democraţi „la ordinul lui Liviu Dragnea”, inclusiv companiile care au platformele ce desfăşoară activităţi extractive în Mare Neagră în prezent „vor plăti mai puţin”.
„În primul rând, ce s-a votat ieri (luni-n.r.) şi va veni la Camera Deputaţilor, faţă de calculele prezentate de Liviu Dragnea la televizor, noua formă, prevede 10 miliarde de dolari taxe şi redevenţe mai mici faţă de ce a prezentat el. În al doilea rând, pentru acele explorări urmează să se facă investiţii şi, probabil, cel mai curând în 2023 se va extrage gaz şi vor începe să plătească taxe, taxe care au fost reduse cu 40 la sută. Însă există în Marea Neagră de peste 20 de ani platforme care lucrează, platforme ale Petrom, legea se aplică şi vor fi scutiţi şi ei, toate investiţiile vor fi deduse şi pentru cei actuali. Ceea ce înseamnă, exact ca la radio Erevan – nu vor plăti mai mult, ci vor plăti mai puţin”, a afirmat Ponta, care susţine că „cel mai grav lucru este graba adoptării acestei legi”.
Fostul premier susține că Dragnea se grăbește să adopte această lege pentru ca două firme care îl susțin pe Viktor Obrman, să nu piardă contractele pe care le-au câștigat și care, dacă nu au activitate până în 31 decembrie, vor deveni nule. ”Probabil că a făcut o promisiune către Viktor Orban”, a susţinut preşedintele Pro România.
Acesta a făcut apel la deputaţii PSD „să nu voteze legea în grabă şi să aştepte efectuarea unor studii de impact, a dezbaterilor şi a negocierii transportului, dar şi a unor informaţii clasificate la care are dreptul doar guvernul”, scrie Agerpres.
Legea offshore a trecut de Senat, cu modificări noi. Principalele amendamente adoptate de senatori, şi propuse de PSD, se referă la posibilitatea ca investitorii să-şi deducă toate investițiile efectuate în perimetrele concesionate, de la intrarea în vigoare a acordurilor petroliere, în limita a 60% din totalul veniturilor suplimentare.
Proiectul de lege stabileşte unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor/lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere, desfăşurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore, în conformitate cu prevederile acordurilor petroliere încheiate între titulari şi ANRM.
Citește și: VIDEO / Președintele Coaliției pentru Familie: „Copii bătuți? Femei ucise de soți? Accidente!”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro