Curtea de Apel a actualizat la momentul condamnării lui Ioan Becali, în dosarul de dare de mită, și mandatul de executare a pedepsei emis ultima oară de Tribunalul București în baza deciziei definitive din dosarul Transferurilor
CAB a stabilit aplicarea față de Ioan Becali a pedepsei accesorii a interzicerii exercitării acestor drepturi, din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare și până când pedeapsa principală privativă de libertate a fost executată ori considerată ca executată.
Decizia CAB mai prevede anularea liberării condiționate din executarea pedepsei închisorii aplicată prin sentința penală nr.238 din 3 aprilie 2012 a Tribunalului București (prima decizie de condamnare din dosarul Transferurile de jucători – n.r), definitivă prin decizia penală nr.222 din 4 martie 2014 a Curții de Apel București, acordată inculpatului Becali Ioan prin sentința penală nr.1784 din 27 iulie 2016 a Judecătoriei Sector 4 București (decizia de eliberarea condiționată – n.r.), definitivă prin decizia penală nr.497 din 14 septembrie 2016 a Tribunalului Ilfov..
Judecătorii au constatat că Ioan Becali a comis infracțiunea de dare de mită în concurs real cu infracțiunile pentru care s-a dispus condamnarea acestuia prin decizia de din dosarul „Transferurile de jucători”.
Ioan Becali a fost condamnat în dosarul Transferurilor de jucători la doi ani și șase luni de închisoare, pentru înșelăciune în formă continuată (persoană vătămată FC Dinamo București) și doi ani interzicerea drepturilor constând în calitatea de agent licențiat sau de reprezentant al unui club de fotbal.
El a fost condamnat de asemenea la doi ani și șase luni de închisoare, pentru evaziune fiscală în formă continuată și doi ani interzicerea drepturilor constând în calitatea de agent licențiat sau de reprezentant al unui club de fotbal.
El a mai primit două pedepse de trei ani și șase luni de închisoare, pentru spălare de bani în formă continuată și doi ani interzicerea drepturilor constând în calitatea de agent licențiat sau de reprezentant al unui club de fotbal.
Curtea de Apel, instanța care a dat decizia definitivă în dosarul Transferurilor de jucători, i-a aplicat lui Ioan Becali pedeapsa cea mai grea, de trei ani și șase luni de închisoare, la care i-a adăugat un spor de doi ani și zece luni închisoare, pedeapsa finală a acestuia ajungând la șase ani și patru luni închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor constând în calitatea de agent licențiat sau de reprezentant al unui club de fotbal, pe o durată de doi ani, după executarea pedepsei închisorii.
Astfel judecătorii CAB au reindexat pedepsele aplicate pentru fiecare faptă în parte în decizia în dosarul Transferurilor de jucători și după recontopirea lor, incluzând și noua pedeapsă aplicată pentru dare de mită, au stabilit ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, de 3 ani și 6 luni închisoare (pedepsele pentru spălare de bani și evaziune din dosarul Transferurilor de jucători – n.r.), la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, în final urmând să execute pedeapsa rezultantă de șapte ani și patru luni de închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor.
CAB a mai decis în dosarul de dare de mită anularea mandatul de executare a pedepsei emis de Secția penală a Tribunalului București și a dispus emiterea unui nou mandat de executare a pedepsei închisorii.
Judecătorii CAB au scăzut din pedeapsa de 7,4 ani perioada executată, precum și durata arestării preventive, de la 4 martie 2014 până la 14 septembrie 2016, inclusiv.
Ioan Becali s-a predat dar el poate introduce o acțiune de eliberare condiționată. El are peste 60 de ani, are trei cărți publicate și ore de muncă efectuate în perioada anterioară de încarcerare, amănunte ce ar putea conta în cadrul unei viitoare acțiuni.
Situația lui Victor Becali
În cazul lui Victor Becali Curtea de Apel București a stabilit în dosarul de dare de mită condamnarea acestuia la trei ani pentru această faptă și interzicerea exercitării unor drepturi.
Astfel acesta nu poate fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, alege și nu poate ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de doi ani, după executarea pedepsei închisorii, după grațierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripție a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiționate.
Și în cazul acestuia Curtea a reindexat pedepsele primite în dosarul Transferurilor de jucători și a stabilit ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, de trei ani de închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, în final urmând să execute pedeapsa rezultantă de cinci ani și opt luni de închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor.
Judecătorii CAB au scăzut și în cazul său, din pedeapsa principală aplicată, perioada executată, precum și durata arestării preventive, de la 4 martie 2014 până marți.
Astfel din pedeapsa de cinci ani și opt luni judecătorii au scăzut aproape patru ani, astfel că Victor Becali ar mai avea de executat aproximativ un an și opt luni. Și acesta ar putea introduce o acțiune de eliberare condiționată pe fondul noii condamnări.
Citește și: Pungile din plastic cu mâner vor fi interzise în România. Senatul a votat legea care interzice comercializarea acestora, din 2019
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro