România lipseşte din dezbaterea europeană şi se comportă în UE ca un stat de mâna a doua, susţine Petrişor Peiu. Analistul a declarat, în cadrul dezbaterii Ştiricurate.ro, că ţara noastră se opune doar retoric unei Europe cu mai multe viteze şi nu face nimic pentru o integrare mai profundă. ,,Nu suntem cu nimic mai buni decât Ungaria şi Polonia. Avem un cadru democratic mai funcţional doar în teorie”, afirmă Peiu.
Petrişor Gabriel Peiu este doctor al Universităţii Politehnica din Bucureşti (1996), şef de lucrări la aceeaşi instituţie; a fost consilier al primului-ministru Radu Vasile (1998-1999) şi al primului-ministru Adrian Năstase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) şi vicepreşedinte al Agenţiei pentru Investiţii Străine (2003-2004); preşedinte al Sidex Galaţi (1999-2000) şi administrator al Romtelecom (1997-2000), Omniasig (1999-2001) şi Electroputere (2004-2005). În prezent este consultant în afaceri pentru mai multe companii străine. (sursa)
,,Nu cred că România are vreo preocupare legată de acest subiect sau, în general, de subiectele europene”, a spus Petrişor Peiu, referindu-se la dezbaterea despre reformele care vor sta la baza Uniunii Europene post-Brexit.
,,România este în afara acestei paradigme, nu-şi pune probleme, nu construieşte scenarii. Sigur că, din când în când, liderii politici apar şi spun că se opun Europei cu mai multe viteze, dar nu construiesc nimic pentru asta. Europa cu mai multe viteze înseamnă să se poată forma majorităţi care să poată lua decizii în locul unanimităţilor în UE (…) România spune teoretic că este împotriva unei Europe cu mai multe viteze, dar nu face nimic pentru asta. Se comportă în continuare ca un stat de mâna a doua. Fără scenarii proprii, fără strategii proprii. Dacă vrem să fim cât mai integraţi, de exemplu, de ce nu participăm la dezbaterile europene? De ce nu ne apărăm vocaţia europeană? Suntem ocupaţi cu justiţia, cu mutarea oamenilor, schimbarea guvernelor. Atunci, să nu ne mai minţim. Nu avem nicio preocupare europeană”, a declarat consultantul.
,,Nu suntem cu nimic mai buni decât Ungaria şi Polonia”
Petrişor Peiu susţine că este incorect, din anumite puncte de vedere, ca România să fie inclusă în acelaşi grup cu Ungaria şi Polonia, pentru că nu creează probleme la fel de multe sau de grave Uniunii Europene. Pe de altă parte, precizează profesorul, democraţia din ţara noastră nu funcţionează mai bine.
,,Dintr-un punct de vedere, este incorect. Aici, derapajele democratice nu sunt la nivelul Ungariei. Să nu uităm că şi Ungaria, şi Polonia au niştre strategii clare de dezvoltare pe care şi le pun în practică. Economiile lor sunt mult mai sănătoase decât a noastră. Depinde din ce punct de vedere ne uităm la Ungaria şi Polonia. Nu suntem cu nimic mai buni. Avem teoretic un cadru democratic mai bun, mai funcţional, dar în practică nu este aşa. Cine se opune când Dragnea vrea să pună, ştiu eu, directorul de la Hidroelectrica, Transelectrica? Nimeni. Este o poveste că avem mai multe instrumente democratice. În realitate, nu le avem”, a spus Peiu.
Macron nu poate salva UE
În opinia analistului, Klaus Iohannis a fost lăudat recent de către omologul francez, Emmanuel Macron, deoarece este ,,un politician care se încadrează în tiparul clasic al liderilor UE”. ”Este un tip decent, sobru, care este concentrat pe apărarea valorilor fundamentale. Din acest punct de vedere, toţi liderii care doresc creşterea coerenţei şi a coeziunii UE îl laudă pentru că este un tip clasic, uşor de înţeles, de digerat”, spune Peiu.
Cel mai energetic lider pro-UE apărut în ultimii ani, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, nu este suficient pentru a salva Uniunea, mai crede Peiu.
„Emmanuel Macron este contra unui curent care domină UE. Este greu să spunem că doar în Ungaria se întâmplă acest iliberalism. Macron acuză şi Polonia, deşi acolo fenomenele sunt total diferite. Un fenomen similar s-a întâmplat şi în Austria. Între discursul public al lui Sebastian Kurz (cancelarul Austriei – n.r.) şi cel al lui Orban nu sunt diferenţe (…) Emmanuel Macron nu cred că este un lider atât de puternic încât să se ia în piept simultan cu toate problemele UE. Mai ales, nu pare a avea arme să se lupte cu Viktor Orban, Mişcarea de Cinci Stele din Italia sau separatismul catalan”, a declarat analistul.
Citeşte şi:
EXCLUSIV / INTERVIU cu jurnalistul care a filmat primele zile ale războiului din Siria: ,,Crimele vor continua încă zece ani”