În Teleorman, am găsit familia care nu există pentru Protecția Socială
Adriana și Mihai Marinescu sunt pregătiți sufletește să înfrunte iarna înarmați cu o plapumă. Tavanul din camera în care se află soba s-a prăbușit acum câteva luni. Casa bătrânească, unde au locuit și părinții lui Mihai, e o veritabilă ruină. Pereții cad la propriu, și pe dinafară, și pe dinăuntru. Nu e singura locuință în starea asta din satul Trivalea-Moșteni, Teleorman.
Cu găinile în cămară
„Noi ne-am obișnuit, nu ne e frică să dormim înăuntru”, spune Adriana, 32 de ani. Și ea, și Mihai, 41 de ani, se află la a doua căsătorie. Adriana nu poate avea copii, Mihai are o fiică măritată și un băiat de 13 ani, care locuiește cu mama lui. „Am încercat să-l țin cu mine, dar n-am condiții pentru un copil”, spune tatăl.
În camera bună și în tindă, sunt pături întinse peste tot, pe pereți, pe podeaua de pământ, să țină departe frigul. În spațiul unde era cămara scurmă de zor vreo zece găini și un cocoș roșcat. Un sac de porumb, plin pe trei sferturi, stă rezemat în ușa cotețului improvizat. Găinile astea, un câine care păzește un foc de frunze și o sumedenie pisici cuibărite prin colțuri ca fantomele sunt toată averea soților Marinescu.
Muncesc pentru ciorbă sau câțiva lei
Familia nu are niciun venit. Mihai lucrează prin sat, ajută la renovarea bisericii sau la alte treburi, Adriana face curat prin gospodăriile oamenilor, „dau cu mătura, car lemne de la pădure, din astea”. Pentru o zi de lucru, primesc câte 20-30 de lei, „cât dă omul”, precizează Mihai. A lucrat pe șantier, dar firma care-l angajase a concediat toți muncitorii din zonă. A luat alții, din altă parte, mai tineri, mai ieftini. O vreme, Mihai a primit ajutor social, 141 de lei lunar, dar n-a mai avut bani să se ducă la Videle, să depună dosar.
Mihai și Adriana nu sunt căsătoriți cu acte. Pentru că, după divorț, Adriana s-a trezit fără buletin, document luat „ostatic” de fostul soț. Ar trebui să plătească un avocat, să-și recupereze actul de identitate. „Trebuie să îmi fac alt buletin, dar am nevoie de bani, să umblu la tribunal”, zice Adriana. Fără buletin, nu are cum să primească vreo formă de ajutor social. Nu sunt o familie de asistați, sunt familia care nu există pentru Protecția Socială. Niciun funcționar de la primărie sau de la județ nu a venit vreodată să-i întrebe de sănătate.
Așa se face că Adriana și Mihai trăiesc de azi pe mâine, uneori mănâncă, alteori nu. Uneori prăjesc cartofi, alteori primesc de la vecini o farfurie de ciorbă cu „bucată”, adică o ciorbă care are și carne în ea.
Fiii ploii, în casa vântului
Greu de spus dacă au un acoperiș, mai ales când plouă. Cert e că nu au curent electric, gătesc la un aragaz cu butelie. La iarnă, nu vor avea unde face focul. „Mai punem o plapumă pe noi, ne încălzim așa, doar n-o să murim”, se încurajează Adriana. Părinții ei sunt săraci, părinții lui Mihai au murit. Nu primesc ajutor decât de la preotul satului, Bogdan Nedea, care le mai găsește de muncă pe ici, pe colo.
Adriana are opt clase, Mihai, șase clase. Nu-și imaginează viața altfel, în altă parte. Cel mult visează să treacă Oltul. „Unde să plecăm? Poate după baraj. Dar și acolo… ehe, e greu. Peste tot e greu”, spune femeia, uitându-se în zare. Barajul de la Strejești e la 1 km distanță.
Adriana și Mihai se iubesc și sunt hotărâți să reziste împreună, în marginea lor de sat, în casa care pare că-și ia elan de pe loc ca într-o bună zi să pornească la vale, cu tot cu găinile din cămară și cu lumânările care țin loc de becuri.
Pentru la iarnă, Adriana și Mihai Marinescu au nevoie de reparații capitale la casa lor, de alimente, de haine groase și de șansă.
Cei care vor să-i ajute pot scrie un mail la adresa ajutacopiii@ringier.ro sau pot dona bani în conturile deschise la Raiffeisen Bank de Fundația Ringier, precizând la detaliile de plată numele familiei ajutate. În acest caz, Marinescu Adrian:
RO29 RZBR 0000 0600 1552 6176- RON
RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177- EURO
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro