Nu te învață nimeni să fii părinte și atunci când ești pus în fața unor situații grele de viață, cum este cea a plecării din țară, sfatul unui psiholog cu experiență este mai mult decât binevenit. Cezar Laurențiu Cioc a realizat un scurt ghid pentru pe care să îl aveți aproape în relația cu cei dragi. Ghidul este împărțit în trei categorii: sfaturi pentru părinții care au plecat la muncă în străinătate, sfaturi pentru cei care au rămas cum să se comporte în relația de cuplu și cu copiii și sfaturi pentru copii.
MESAJ PENTRU PĂRINȚII CARE PLEACĂ ÎN STRĂINĂTATE
- Pentru sănătatea psihologică, emoţională şi socială a copiilor, iată ce ar trebui să ştiţi: Banii nu înlocuiesc prezenţa unui părinte. Trimiterea banilor în ţară nu este suficientă. Copiii nu şi-au format pe deplin noţiunea de “bani“ şi nu înţeleg de ce banii sunt mai importanţi decât ei.
- Dacă plecaţi la muncă în străinătate pe perioade lungi nu lăsaţi copiii în grija instituţiilor statului, ci în grija unor oameni implicaţi emoţional în creşterea lor. Cei mai potriviţi ar fi bunicii. Psihologic vorbind, oamenii cei mai apropiaţi emoţional de copii la varste mici se numesc Persoane de ataşament Primar. Copiii se vor raporta toată viaţa la maniera în care aceste persoane se poartă cu ei. Persoanele de Ataşament Primar ar trebui să fie părinţii sau bunicii. Niciodată asistenţii sociali sau bonele.
- Dacă plecaţi la muncă în străinătate pe perioade lungi, comunicarea părinte-copil va avea de suferit. Comunicarea prin telefon sau reţelele de socializare este importantă, dar nu ţine loc de interacţiune directă între părinte şi copil. La telefon se transmit informaţii nu se formează caractere şi personalităţi. Psihologic vorbind, comunicarea telefonică sau virtuală este doar informativă nu formativă. Comunică, joacă-te şi interacţionează direct cu un copil si nu pe internet sau doar la telefon.
- Plecarea ambilor părinţi la muncă în străinătate este cel mai rău scenariu pentru un copil. În special dacă se întâmplă pe perioade lungi, plecarea părinţilor va determina sentimente de nesiguranţă şi inutilitate copiilor rămaşi acasă. Psihologic privind lucrurile, cel puţin unul dintre părinţi ar trebui să rămână acasă lângă copil.
- Dacă plecaţi la muncă în străinătate pe perioade lungi ar trebui să existe mai multi supraveghetori care să se asigure de şcolarizarea copilului. Țineți legătura cu profesorii, cu un vecin de încredere, cu rude sau chiar asistenul social. Neglijarea scolii sau a gradiniţei are efecte dezastruoase asupra viitorului unui copil. Nefrecventarea scolii predispune la deficiente de socializare, iar inteligenta si cultura unui copil vor avea de suferit grav la maturitate dacă acesta nu merge la gradinită sau la şcoală.
SFATURI PENTRU RELAȚIA CU PARTENERUL
- Vorbiți cu partenerul dumneavoastră despre toate provocările, spuneți-le sincer cum vă simțiți, prin ce treceți, nu-i ascundeți problemele.
- Dacă începeți să vă simțiți foarte obosit, nu aveți poftă de mâncare și nu puteți dormi, nu mai aveți energie și nici nu mai găsiți motivul pentru care să vă ridicați din pat dimineața adresați-vă unui medic specialist.
- Depresia vine și cu gânduri negre, chiar legate de suicid, dureri de cap sau articulare. Mergeți la doctor. Familia dumneavoastră are nevoie să fiți sănătos.
MESAJ PENTRU PĂRINȚII RĂMAȘI ACASĂ
- Dacă sunteți un părinte rămas acasă să aveți grijă de copii asta nu înseamnă că toată povara trebuie să fie pe umerii dumneavoastră.
- Vorbiți cu partenerul dumneavoastră, spuneți-i care sunt problemele fiecărei zile și spuneți-i cum vă simțiți. Ce înseamnă pentru dumneavoastră această separare.
- Comunicați în permanență cu copiii dumneavoastră. Ascultați-i.
- Fiți atenți la anturajul lor și la comportamentul lor, la cât stau la calculator, la starea lor de sănătate.
MESAJ PENTRU COPIII SINGURI ACASĂ
- Vorbește cu tutorele tău despre ce simți. Vorbește cu părinții tăi, nu le ascunde ce simți sau problemele tale. Mergi la școală, vorbește cu un profesor care îți este apropiat despre ceea ce simți, cu psihologul școlii și cu prietenii. Nu te izola.
Credem că autoritățile ar trebui să lanseze o campanie de informare cu privire la riscurile și beneficiile muncii în străinătate, mai ales când aceasta implică minori rămași singuri acasă și să gândească politici publice sociale pentru sprijinirea acestor familii despărțite din cauza sărăciei. Vă invităm să urmăriți Campania „Sindromul Italia. Copii bolnavi de dor de mama”, începută în 4 iunie, numai pe Libertatea.ro.
Vom lansa un scurt ghid pentru părinții plecați, cei rămași acasă și pentru copii, coordonat de psihologul Libertatea, Cezar Laurențiu Cioc. Autorități și societate civilă vor dezbate în fiecare zi, din platoul Libertatea, problematica migrației și cum ne afectează ea pe toți. Și veți putea vedea și citi poveștile emoționante ale unor familii care au avut curajul să plece peste hotare, unii s-au întors, alții și-au luat familiile acolo, alții încă trăiesc despărțiți, dar și ale unor copii care trăiesc cu bunici sau alte rude, ale unor oameni mari care povestesc cum a fost să trăiască fără părinți. Am filmat în cele mai afectate zone, în Iași și Suceava, dar și în Milano, zonă din Italia unde sunt în jur de 150.000 de români. Cel puțin oficial.
CITEȘTE ȘI:
- CAMPANIE LIBERTATEA/Sindromul Italia. Copii bolnavi de dor de mamă. Poveștile care ar putea să ne ajute să înțelegem și, poate, să reparăm (VIDEO)
- Ce este ”Sindromul Italia”. Anul trecut, la Institutul Socola din Iași au fost internate 150 de femei
- EXCLUSIV VIDEO/Sindromul Italia, suferința celor dezrădăcinate, desconsiderate, dezamăgite, umilite. Prizonierele durerii caută, la Socola, drumul spre eliberare
- VIDEO/Silvia Dumitrache, activistă româncă în Italia, cunoaște bine poveștile femeilor venite la muncă și durerile ”orfanilor albi”. ”Nu știu mesaj mai dramatic decât al unui copil care se sinucide”
- VIDEO/Un capitol fericit al poveștii fără sfârșit. Mărturia emoționantă a unui tată singur: „Cel mai dureros lucru a fost când copilul alerga și căuta mama. Și mama nu era…”
- O hotărâre mare, mare a unui băiat mic. „Nu mai vreau să plec din țară, vreau să stau cu mamaie” (VIDEO)