Medicul Ruxandra Pleșea, specialist în diabet și boli de nutriție, explică farmecul sărbătorilor cu mici și produse la grătar, dar atrage atenția supra consecințelor asupra sănătății pe termen lung, dacă preparatele la grătar au mai multă grăsime.
Micii și carnea la grătar trebuie consumate mai rar
”Micii ar trebui consumați rar, pentru că micii, la fel ca și alte produse din carne care se prepară pe grătar, vor avea și transformări care nu sunt tocmai benefice pentru organism. Sigur că există o relație cu cantitatea, cât de mult și de des mâncăm astfel de produse preparate la grătar și ce expunere avem la aceste substanțe nocive”, spune medicul.
Substanțele nocive rezultate din arderea cărnii pe grătar
Doctorița Pleșea spune că atunci când carnea este supusă unor temperaturi înalte, cum este preparatul la gărtar sau direct pe flacără sau pe cărbuni, se produc anumite reacții chimice din care rezultă substanțe recunoscute de specialiști având potențial cancerigen.
”Să denumim aceste substanțe și despre ce este vorba. Atunci când carnea este supusă la temperaturi înlte, cum este preparatul la gărtar sau direct pe flacără sau pe cărbuni, se produc anumite reacții chimice, în primul rând între aminoacizii și creatină. După aceea, grăsimea care este în carne, cu cât carnea este mai grasă, presupune și ea apariția unor substanțe dovedite a fi cancerigene, amineheterociclice, hidrocarburi aromatice, așa se numesc ele, iar studiile din ultimele decenii atestă că dacă ne expunem frecvent la aceste substanțe creșe riscul pentru anumite cancere, este vorba de cancere din sfera aparatului digestiv, cancer de pacreas, cancer de colon, cancer de stomac”, explică medicul.
Micii să fie consumați cu muștar de calitate
Dar, ca să atenuăm efectele nedorite ale grătarului, este bine să mâncăm micii cu muștar de calitate sau cu garnitură de legume.
”Și atunci sigur, nu se pune problema să interzicem micii de 1 Mai , ci să fim conștineți că ziua de 1 Mai este odată în an și ulterior trebuie să avem o atenție crescută asupra consumului unor astfel de preparate. Iarăși, studiile arată că este benefic să asociem un anumit mod de gătire, adică marinarea, cu consumul acestor preparate prăjite, pentru că astfel se reduce formarea produselor cancerigene. Muștarul, muștarul de calitate, muștarul bio, eco, este de ajutor, de asemenea, când se consumă împreună cu micii, cu mâncarea prăjită pe grătar, pentru că reduce stresul oxidativ și faptele rele ale acestor substanțe. Așadar, ne bucurăm cu măsură de mici de 1 Mai! Să-i consumăm și muștar alături de ei și în loc de cartofi prăjiți, putem să punem pe grătar legume, pentru că, dacă dovlecelul, roșia, ceapa și ciuperca sunt în contact direct cu focul, ele nu dezvoltă astfel de substanțe dovedite a fi cancerigene. Așadar facem un compromis, ne bucurăm și de mici, dar punem și o salată sau niște legume la grătar în loc de cartofi prăjiți”, mai spune medicul specialist în diabet și boli de nutriție.
Reguli de aur pentru prepararea alimentelor pe grătar
Potrivit medicului Pleșea, prepararea alimentelor la grătar trebuie să respecte anumite reguli.
”Depinde și de sensibilitatea fiecărui organism. Dacă avem în familie persoane cu cancer de colon sau alte boli cu transmitere genetică, ne vom abține. Adică de câteva ori pe an este de ajuns, adică două sau trei. Și să luăm în calcul că există un stres cumulativ asupra sănătății noastre și asupra transformărilor la nivelul de ADN. Nu doar mâncarea pe grătar este nocivă, ci și multe alte preparate, așa dar contează aici foarte mult tabloul general, și ce se întâmplă la modul general cu dieta noastră. Câte substanțe ofensatoare avem și ce grad de apărare avem în același timp. De câte ori evităm excesul suntem pe linia cea bună. Și de produse prăjite și de produse la grătar și de zahăr și de alcool.Deci consumul de mici trebuie și el privit ca o ocazie, însă este important să vedem ce loc are el în tabloul general al dietei noastre”, mai spune medicul specialist.
Pentru grătar este mai bună carnea fără grăsime, marinată 24 de ore
Ruxandra Pleșea recomandă ca fiind sănătoasă carnea slabă, dar mai ales legumele preparate la grătar.
” Grătarul să fie foarte bine curățat tot timpul. Să se folosească o carne cât mai slabă. Să fie eliminată pielea de la pui și de la pește, iar părțile grase să fie scoase înainte de prăjire, să fie cât mai puțină grăsime animală. De asemenea, este recomandată marinarea produselor înainte de a fi puse pe grătar. Adică, le lăsăm 24 de ore într-o soluție (vin, bere, balsamic, cu mirodenii și multe plante aromatice). Aceste plante aromatice sunt extrem de importante având acest potențial antioxidant foarte mare.De fapt, încercăm să preparăm carnea la temperaturi mai joase și pentru un timp mai îndelungat. Încercăm să dăm la o parte partea aceea neagră și arsă, vom asocia la toate aceste mese și antioxidanții, din salatele proaspete care sunt abundente acum în piață. Punem și legume la grătar și conștientizăm că dacă nu putem trăi fără grătar trebuie măcar să fim puși în gardă asupra riscurilor. Trebuie să ne adaptăm, iar gustul se educă. Și apoi sunt foarte multe produse care pot să înlocuiască excesul de carne la grătar. Pentru că, cel mai sănătos mod de preparare a cărnii este în lichid, în cuptor la temperatură lentă. Prăjirea la temperatură mare , în scurt timp, și cu prezența grăsimilor animale este nocivă. Indiferent de provenineță, porc, pui, pește. Cu cât mai gras cu atât mai rău”, conchide medicul Ruxandra Pleșea.
Citește și: REPORTAJ PE LITORAL/Manager de restaurant la Vama Veche: ”Angajaţii sezonieri sunt o specie pe cale de dispariţie!”