• Potrivit companiei, viitorul chiriaş va avea dreptul să execute lucrări de consolidare, reabilitare, modernizare și de reconfigurare a clădirii.
  • Sursele Libertatea susţin că, în acest moment, „cărţile sunt făcute pentru un hotel privat”.
  • În Polonia, guvernul de la Varşovia a înfiinţat, în 1998, prin compania de aeroporturi, propria reţea de hoteluri.
  • În aprilie 2018, polonezii au inaugurat primul hotel de cinci stele lângă Aeroportul Chopin.

Recordurile de trafic de pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” sunt doborâte an de an.

130.000 de aterizări și decolări au fost înregistrate în 2017 sau, cu alte cuvinte, 12,8 milioane de pasageri au tranzitat aeroportul din Otopeni.

Sunt cifrele care asigură orice afacere conexă activităţii de transporturi aeriene.

În principal, este vorba despre cazare şi mâncare, iar un vad de aproape 13 milioane de oameni pe an reprezintă garanţia profitului.

Dacă tendinţa de creştere rămâne aceeaşi, la finalul lui 2018, când Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) va trage linie, vom avea un nou record: un avion, cu cel puţin 100 de persoane la bord, a venit sau a plecat o dată la patru minute.

În această ecuaţie, compania naţională de transporturi aeriene TAROM se alege doar cu bronzul.

Cernobîlul de la Valea Călugărească, Prahova. Autoritățile și-au dat acordul pentru un mare depozit de gunoi lângă munții de deșeuri industriale. „Roșia Montană se mută la noi!”
Recomandări
Cernobîlul de la Valea Călugărească, Prahova. Autoritățile și-au dat acordul pentru un mare depozit de gunoi lângă munții de deșeuri industriale. „Roșia Montană se mută la noi!”

Aurul și argintul, la categoria „călători transportaţi”, se împart între BlueAir și WizzAir, de câţiva ani.

Asta deşi compania de stat este pe Aeroportul Otopeni din 1954, şi la propriu, şi la figurat.

Sediul „fantomă”

Clădirea de birouri a transportatorului aerian de stat a fost gata la finalul anilor 70.

Un subsol, un parter şi trei niveluri, în suprafaţă totală de 15.731 de metri pătraţi, au fost construite în buza aeroportului, ca să ţină „hârţogăraia” unei companii cu o flotă de 60 de aeronave, aflată în continuă expansiune.

Fără niciun competitor direct pe plan intern, în anii 80, TAROM opera curse regulate către destinaţii îndepărtate – Montevideo, New York, Bangkok, Beijing, Delhi, Calcutta şi Singapore.

Astăzi, operatorul de stat mai are 24 de aeronave şi o piaţă de desfacere limitată la continentul european.

Aproape jumătate din clădirea moştenită din comunism „nu a fost exploatată sub nicio formă”, arată raportul Curţii de Conturi din 2017.

„Ultimul etaj este neocupat, fiind lăsat în degradare (…), iar parterul și două etaje sunt utilizate ineficient, spațiul mediu atribuit pe salariat depășind cu mult media de la instituțiile publice”, se arată în documentul auditorilor de stat.

De ce vrea Maricel Păcuraru să-și anuleze condamnarea din 2014. Argumentul avocaților: „Infracțiunea de spălare a banilor nu mai este infracțiune”
Recomandări
De ce vrea Maricel Păcuraru să-și anuleze condamnarea din 2014. Argumentul avocaților: „Infracțiunea de spălare a banilor nu mai este infracțiune”

Deşi avea la dispoziţie câteva mii de metri pătraţi să-i folosească sau să-i închirieze, şefimea TAROM era mutată cu birourile, încă din anii 2000, într-o aripă din aerogara de vizavi.

Şi plătea chirie companiei de aeroporturi inclusiv pentru locuri de parcare!

În timp ce transportatorul înregistra pierderi galopante, în vechiu sediu mai erau câţiva oameni.

Situaţia a rămas neschimbată până în primăvara acestui an, când contractul este reziliat unilateral de actuala conducere.

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti ar fi ajuns să ceară lunar 40 de euro pe metru pătrat pentru aripa închiriată de TAROM.

VIDEO / TAROM "zboară" de la Otopeni. Cine "aterizează"? Sediul companiei e scos la închiriat și ar putea deveni hotel de lux

Viitorii chiriaşi vor reconfigura clădirea TAROM

Birourile au fost mutate înapoi în vechea clădire şi, la scurt timp, întregul imobil a fost scos la închiriat.

„Clădirea se află în proprietatea companiei și este formată din trei tronsoane, cu două rosturi de tasare-dilatare, realizate în consolă. Fundațiile sunt continue, tălpi-grinzi. Sistemul structural al clădirii este alcătuit din cadre de beton armat”, se arată în anunţul de închiriere.

Preţurile în zonă variază. Dacă la aproximativ un kilometru de aeroport, pentru clădiri de câteva sute de metri pătraţi, preţul este în jur de 12 euro, clădirea TAROM ar trebui să valoreze mult mai mult. Are acces direct din DN1, centrală termică proprie şi se află la 100 de metri de terminalul Sosiri.

„Nu trebuia să te pui cu Putin”. Fragmente exclusive din cartea „Patriot. Memorii de Aleksei Navalnîi”, care va apărea în România pe 22 octombrie
Recomandări
„Nu trebuia să te pui cu Putin”. Fragmente exclusive din cartea „Patriot. Memorii de Aleksei Navalnîi”, care va apărea în România pe 22 octombrie

VIDEO / TAROM "zboară" de la Otopeni. Cine "aterizează"? Sediul companiei e scos la închiriat și ar putea deveni hotel de lux

Sediul companiei TAROM se află între Aeroportul Internaţional Otopeni şi DN1.

Imobilul este scos la închiriat pentru o perioadă de 25-49 de ani, alături de 18.000 de metri pătraţi de teren, cu amendamentul că „locatarul va avea dreptul să execute lucrări de consolidare, reabilitare, modernizare și reconfigurare a clădirii, fără însă a afecta structura de rezistență a acesteia”.

„Cărţile sunt făcute pentru un hotel”

Cotidianul Libertatea a încercat să afle ce tip de afacere ar urma să se desfăşoare acolo.

Conducerea companiei a transmis că „în acest moment nu avem un răspuns pentru întrebarea dumneavoastră” dar şi că „nu dorim să speculăm pe marginea acestui subiect”.

„Motivele care stau la baza intenției de închiriere sunt eminamente economice. Subliniem faptul că este vorba despre o intenție și o explorare a pieței în acest sens, nu despre o decizie finală de a închiria sediul TAROM. (…) Compania TAROM se află într-un proces de reconstrucție și revitalizare. Mecanismele acestui proces cuprind, inclusiv, identificarea de noi surse de venit, în paralel cu raționalizarea cheltuielilor”, se mai arată în răspunsul transmis cotidianului Libertatea.

Surse din cadrul TAROM au declarat însă că sediul companiei ar urma să fie transformat în hotel, de un investitor privat, dar și că, în acest sens, „cărţile sunt deja făcute”.  Totul în contextul în care, spun sursele, „nu ştim unde ne vom muta”.

Exemplul polonez

Compania de Stat „Aeroporturi” din Polonia, care are în gestiune principala aerogară din Varşovia, a înființat, în 1998, o divizie specială de hoteluri de lux şi a preluat francize celebre precum Marriott, Hilton, Best Western şi InterContinental Hotels Group.

În 2017, Chopin Airport Development a intrat pe piaţa de lux şi oferă servicii Executive Lounge și VIP Line la Aeroportul Internaţional Chopin din capitala Poloniei. În aprilie 2018, a inaugurat primul hotel de cinci stele din Polonia, sub brandul „Renaissance”, fix lângă terminalul Sosiri.

Strategia impusă de guvernul polonez este pusă în practică de un român, plecat din ţară în 1990. El şi-a spus povestea în paginile Libertatea acum două luni.

„În Polonia funcţionează, în momentul de faţă, în jur de 500 de hoteluri care sunt de stat. Mai mult sau mai puţin cunoscute. Eu şi compania mea (n.r. Chopin Airport Development) gestionăm cinci hoteluri şi alte trei pe care le construim în prezent”, spunea, în luna iunie, Marian Cristescu.

Asta în contextul în care Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti deţine 1,47% din TAROM, iar ambele societăţi se află în curtea Ministerului Transporturilor.

TAROM 2016 vs. TAROM 2017

Cifră de afaceri în 2016: 1.073.269.470 lei

Pierdere în 2016: 46.966.754 lei

Număr total de salariaţi în 2016: 1.841

––

Cifra de afaceri în 2017: 1.025.234.093 lei

Pierdere în 2017: 172.355.725 lei

Număr total de salariaţi în 2017: 1.776


CITEŞTE ŞI:

Dosarul TAROM, episodul 1: Cursa de Roma, în pericol din cauza unui cauciuc uzat ‘cosmetizat’ cu vaselină. Ce spune compania

Dosarul TAROM, episodul 2: Compania de stat îi pontează, concurența beneficiază. Tehnicienii își iau zborul’ în timpul programului

Dosarul TAROM, episodul 3: Companie de stat pe pierderi, ofer al 16-lea salariu’ | „Trustul’ Tehnic și milioanele de euro

Dosarul TAROM, episodul 4: Managementul dezastrului: Costurile în aer, încasările la pământ

Dosarul TAROM, episodul 5: Secretele’ conducerii: O fostă jurnalistă, un agent de vânzări și un absolvent de Spiru Haret’, la butoanele’ companiei

Dosarul TAROM, episodul 6: Noaptea minții | Cum să pierzi 90.982 euro în fiecare zi

Dosarul TAROM, episodul 7: Autoritatea Aeronautică a descoperit piese neconforme la aeronavele companiei

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce s-a întâmplat cu casa bărbatului din Florida care și-a ancorat-o cu curele și cârlige înainte de uraganul Milton
Știrileprotv.ro
Ce s-a întâmplat cu casa bărbatului din Florida care și-a ancorat-o cu curele și cârlige înainte de uraganul Milton
Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Viva.ro
Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Trecutul secret al Monicăi Bîrlădeanu. Cum arăta când era chelneriță, în Iași. Care au fost bărbații cu care s-a iubit
Libertateapentrufemei.ro
Trecutul secret al Monicăi Bîrlădeanu. Cum arăta când era chelneriță, în Iași. Care au fost bărbații cu care s-a iubit
Patru zodii protejate de divinitate până pe 20 octombrie. Lovituri pe plan financiar, schimbări, dar și oportunități uriașe pentru ele
FANATIK.RO
Patru zodii protejate de divinitate până pe 20 octombrie. Lovituri pe plan financiar, schimbări, dar și oportunități uriașe pentru ele
După 8 luni în România, fotbalistul din Superliga exclamă: „În 7 ani la Praga nu am simțit așa ceva!”
GSP.RO
După 8 luni în România, fotbalistul din Superliga exclamă: „În 7 ani la Praga nu am simțit așa ceva!”
Ce a găsit un cuplu de americani în grădina casei. Obiectul a fost scos la suprafață de uraganul Milton
FANATIK.RO
Ce a găsit un cuplu de americani în grădina casei. Obiectul a fost scos la suprafață de uraganul Milton
Prezentatorul TV din România a mărturisit că și-a înșelat nevasta! Puțini bărbați au curajul să recunoască asta!
Unica.ro
Prezentatorul TV din România a mărturisit că și-a înșelat nevasta! Puțini bărbați au curajul să recunoască asta!
Românii, OBLIGAȚI să-și schimbe buletinul. Termenul limită
Financiarul.ro
Românii, OBLIGAȚI să-și schimbe buletinul. Termenul limită
Mărturia tânărului lovit cu un ciocan în cap de 8 bărbaţi, în Chiajna: "Au venit chitiţi pe mine". Poliţia a spus iniţial că s-ar fi rănit singur
Observatornews.ro
Mărturia tânărului lovit cu un ciocan în cap de 8 bărbaţi, în Chiajna: "Au venit chitiţi pe mine". Poliţia a spus iniţial că s-ar fi rănit singur
Horoscop 15 octombrie 2024. Vărsătorii au de rezolvat multe probleme delicate în domeniul financiar, dar acestea sunt în interior
HOROSCOP
Horoscop 15 octombrie 2024. Vărsătorii au de rezolvat multe probleme delicate în domeniul financiar, dar acestea sunt în interior

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI