Ambasada Rusiei la București a organizat o conferință de presă și o recepție pentru a face un bilanț al anului trecut și pentru a marca anul aniversar în care se împlinesc 140 de ani de relații diplomatice între România și Rusia. Niciun oficial român de rang înalt nu a fost prezent.
„Suntem încântați să vă informăm că schimburile comerciale au crescut anul trecut cu 20%. Potrivit estimărilor realiste, care adună toate statisticile din ultimele 12 luni, ește așteptat să atingă patru miliarde de dolari, (…) Vizitele oamenilor de afaceri români în Rusia au arătat că există interes reciproc pentru cooperarea de afaceri în zonele care nu sunt afectate de către așa-zisele sancțiunile ale UE”, a spus Valeri Kuzmin, precizând că Lukoil va investi 30 de milioane de dolari în modernizarea rafinăriei din Ploiești.
Surse guvernamentale contactate de Libertatea au explicat că a existat o creștere a exportului românesc pe dimensiunea vehicule și mijloace de transport, inclusiv kituri de Dacia Logan. La capitolul importuri, creșterea vine din produse minerale și hidrocarburi, deci creșterea prețului petrolului pe piețe internaționale.
„Se încearcă blocarea unor canale de comunicare”
Valeri Kuzmin a spus că „din păcate, rezultate mai degrabă modeste au existat în aria diplomatică și politică”.
„Trebuie să subliniem că există unele cercuri în București care se poartă precum un catolic care vrea să fie un catolic mai bun decât Papa însuși. Care vor să blocheze procesului de crearea a unor canale de dialog și care acționează contrar deciziei de la summitul NATO din Varșovia privind necesitatea de a menține dialogul cu Rusia”, a declarat diplomatul, amintind de incidentul din vara anului trecut, când vicepremierului rus Dmitri Rogozin nu i s-a permis accesul în spațiul aerian al României, deși era la bordul unui zbor de linie.
Potrivit ambasadorului, Rusia se așteaptă ca „în viitorul apropiat, această pagină neplăcută a relațiilor noastre să fie dată”. ”Încercăm să contribuim la acest proces, dar, așa cum pentru un tango e nevoie de două persoane, relațiile internaționale între state necesită reciprocitate”, a precizat el.
Ambasadorul Rusiei a fost întrebat de un jurnalist dacă țara sa va vota la ONU în favoarea României, care încearcă să obțină un loc nepermament în Consiliul de Securitate, obiectiv major al diplomației române anul acesta.
„- România are competiție pentru acel loc și, din câte știu, votul este confidențial în timpul deciziei finale luate în sediul central al ONU. Rusia și-ar dori asta?
– Cam cât și-ar dori și România ca Rusia să fie.
– Rusia este deja.
– Ei bine, da, dar dacă nu observați diferența, îmi este teamă că discuția nu va fi foarte productivă”.
„Armamentul NATO de la Marea Neagră nu este dislocat legal”
Ambasadorul Rusiei s-a arătat nemulțumit de prezența navelor NATO în Marea Neagră. Acestea fac exerciții, prin rotație, cu marina României, a Bulgariei și a Turciei.
,,Cât despre înarmarea Mării Negre, aș spune că ar trebui să vă verificați calendarul și veți observa lesne că extinderea și dislocarea de arsenal NATO, capabilități ofensive și defensive, au precedat răspunsul Federației Ruse în această regiune. Acesta este adevărul, pe scurt. Pregătirile noastre și echipamentul nostru militar este strict defensiv și dislocat pe teritoriul nostru. Cât despre NATO, în special trupele, aviația și rachetele, nu pot fi considerate o forță regională dislocată legal la Marea Neagră, din punctul nostru de vedere. Vedem dislocarea în context global”, a afirmat Valeri Kuzmin.
,,Dacă evoluțiile continuă ca până acum (în Marea Neagră – n.r), este un alt element de agravare a tensiunilor în această regiune. Deoarece Convenția de la Montreux a fost scrisă tocmai pentru a limita prezența din exterior în această zonă relativ restrânsă și sensibilă. Un alt aspect pe care îl ignorați deschis este că vorbim despre Rusia. Crimeea, Caucazul de Nord, sunt teritorii naționale ale Rusiei”, a adăugat diplomatul, răspunzând la întrebarea unui jurnalist.
Valeri Kuzmin a încheiat bilanțul diplomatic pe un ton festiv. ,, Avem o recepție oficială astăzi. Există un proverb rusesc. Afacerile sunt afacerile, dar nu ar trebui să aștepți până se încălzește vodka”.
Citește și:
VIDEO / Ministrul de Externe al Ucrainei: ,,Rusia a trimis 20.000 de mercenari în estul țării noastre”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro