Publicația de peste ocean citează oficiali neidentificați, familiarizați cu informațiile seriviciilor, și arată că agențiile de spionaj ale SUA au surprins semne ale construcției de rachete la o mare unitate de cercetare din Sanumdong, la marginea Phenianului.
Constatările sunt cele mai recente care sugerează o activitate în curs de desfășurare la unități de rachete nord-coreene, în ciuda discuțiilor cu SUA asupra armametului și a summitului între liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un și președintele american, Donald Trump.
Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a spus săptămâna trecută în Comisia pentru Relaţii Externe a Senatului american că Phenianul a continuat să producă combustibil pentru bombele nucleare în ciuda promisiunii sale de denuclearizare. Totuși, el a insistat că administrația condusă de Donald Trump încă înregistrează progrese în discuțiile cu Coreea de Nord.
Trump a scris pe Twitter, după summitul cu Kim, de la Singapore, pe 12 iunie, următoarele: ”Toată lumea se poate simţi acum mult mai în siguranţă decât în ziua când am fost învestit în funcţie. Nu mai există o Ameninţare Nucleară din partea Coreei de Nord”.
Kim Jong-un s-a mai angajat în același summit să acționeze în direcția denuclearizării, dar Phenianul nu a oferit detalii despre cum ar putea decurge procesul.
Cronologia testelor nucleare efectuate de Coreea de Nord
2006
- 9 octombrie: Coreea de Nord anunță că a testat cu succes primul dispozitiv nuclear.
- 15 octombrie: Consiliul de Securitate al Statelor Unite votează în unanimitate să impună sancțiuni financiare Coreei de Nord din cauza testului său nuclear. Rezoluția 1718 cere Phenianului să elimine toate armele nucleare, armele de distrugere în masă și rachetele balistice.
2007
- 13 februarie: Phenianul este de acord să închidă reactorul nuclear și invită inspectorii internaționali să verifice.
- 26-30 iunie: inspectorii AIEA sosesc în Coreea de Nord pentru a discuta despre înghețarea reactorului nuclear, prima dată când au fost admiși în țară după 2002.
- 2 septembrie: În urma discuțiilor bilaterale de la Geneva, SUA declară că Coreea de Nord a fost de acord să-și demonteze toate instalațiile nucleare până la sfârșitul anului.
2008
- 27 iunie: Coreea de Nord aruncă în aer turnul de răcire la reactorul nuclear Yongbyon, într-o mișcare simbolică pentru a-și arăta angajamentul față de discuțiile privind încheierea programului său nuclear.
- 26 august: Phenianul a anunțat că a încetat să-și dezactiveze instalațiile nucleare, în semn de protest față de amânarea scoaterii țării de pe lista de sponsori ai terorismului.
2009
- 25 mai: Coreea de Nord detonează un dispozitiv exploziv nuclear subteran. Acesta este cel de-al doilea test nuclear din Coreea de Nord și se crede că este de câteva ori mai puternic decât cel din 2006.
2010
- 12 noiembrie: Seigfried Hecker, expert nuclear american, face o vizită în Coreea de Nord, unde îi este prezentată o fabrică avansată de îmbogățire a uraniului din Yongbyon.
2011
- 30 noiembrie: mass-media de stat nord-coreean spune că se fac progrese privind construirea unui reactor cu apă-ușoară și producția de uraniu.
2012
- 29 februarie: Coreea de Nord este de acord să suspende programul de îmbogățirea uraniului, precum și testele nucleare și rachetele cu rază lungă de acțiune.
2013
- 24 ianuarie: Comisia Națională de Apărare a Coreei de Nord declară că va efectua un test nuclear nuclear la nivel înalt’.
- 4 februarie: Mass-media de stat din Coreea de Nord declară că liderul său, Kim Jong-un, a luat o decizie importantă’ în ceea ce privește securitatea și suveranitatea în cadrul unei întâlniri militare, în ciuda presiunilor din ce în ce mai puternice asupra Phenianului de a-și anula planul pentru un test nuclear.
- 12 februarie: Coreea de Nord efectuează un al treilea test nuclear după ce Biroul Politic al Partidului Muncitoresc a hotărât să continue să lanseze rachete cu rază lungă de acțiune.
2016
- 6 ianuarie: Coreea de Nord desfășoară al patrulea test nuclear în ciuda opoziției internaționale. Presa a anunțat că a efectuat cu succes un test cu bombă cu hidrogen.
- 9 septembrie: Phenianul efectuează cel de-al cincilea test nuclear în ziua aniversării a a 68 de ani de la instaurarea regimului stalinist. Ministrul apărării din Coreea de Sud a spus că randamentul exploziei se presupune că a fost de 10 kilotone, cel mai mare realizat vreodată de Coreea de Nord.
2017
- 3 septembrie: Coreea de Nord testează ceea ce se numește o bombă cu hidrogen capabilă să fie încărcată într-o rachetă balistică intercontinentală în al șaselea test nuclear.
CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV/ Venituri suplimentare ale angajaților din Guvern, după ce au fost numiți membri în consiliile de administrație ale unor companii de stat
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!