Zoe Petre a murit astăzi, în urma unui atac cerebral. A lăsat în urmă o importantă moștenire academică, dar și contribuția la scrierea unei pagini din istoria postdecembristă a României.
Într-un interviu acordat Adevărul în urmă cu un an, Zoe Petre a rememorat acea petrioadă. O idee interesantă care s-a desprins de aici a fost aceea că, deși l-a susținut fără rezerve pe candidatul Emil Constantinescu, pe care îl cunoștea din colaborarea în Universitatea București, în momentul în care rezultatele de la urne îl dădeau câștigător pe acesta, ea îi redacta discursul de înfrângere.
”Petrecusem întreaga zi la sediul de campanie şi redactam un proiect de discurs al preşedintelui în eventualitatea înfrângerii, când a intrat în biroul meu Dorin Marian. Palid, s-a rezemat de perete şi a spus: „Se pare că am câştigat“. Am lăsat de-o parte discursul pe care nu l-am mai terminat niciodată”, și-a amintit Zoe Petre.
Pe 17 noiembrie 1996, Emil Constantinescu a preluat frâiele României în urma unei lupte strânse cu președintele de atunci, Ion Iliescu, ajutat fiind de un discurs cu nuanțe religioase. Zoe Petre, a ales să-i rămână alături și în cei patru ani de mandat, remarcând că, sub aparenta de sfială, Emil Constantinescu dispunea de o energie nesecată când era vorba de construcţia democratică.
”Nu am regretat nicio clipă această opţiune, înainte de toate pentru înaltul spirit de responsabilitate pe care l-a vădit şi înainte, şi după alegerea sa ca preşedinte al României”, a spus Zoe Petre.
Zoe Petre a murit. O viață dedicată istoriei
Zoe Petre, născută la data de 23 august 1940, a fost istoric, publicist şi om politic. Zoe Petre, în vârstă de 77 de ani, a fost decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, în perioada 1990 – 1996, iar între anii 1996 – 2000, în mandatul lui Emil Constantinescu, a îndeplinit funcţia de consilier prezidenţial pentru politică internă şi externă.
Între anii 1992 şi 1996, a activat ca director de comunicare al campaniei prezidenţiale a candidatului CDR Emil Constantinescu.
În anul 2003, devine membru fondator şi vicepreşedinte al partidului „Acţiunea Populară”, fondat de către fostul preşedinte al României Emil Constantinescu.
Citește și:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro