In ultima perioada, foarte multi pensionari ne-au sunat la redactie sa ne intrebe ce fel de beneficii pot avea de pe urma orelor suplimentare lucrate de-a lungul anilor. In acest sens, reprezentantii Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale ne-au spus care sunt sporurile care se iau in considerare la pensie si care nu.
Daca sunteti pensionar si vreti sa va rotunjiti veniturile, trebuie sa stiti ca nu toate beneficiile de care v-ati bucurat in perioada cat ati fost angajat va sunt luate in considerare si la recalcularea pensiei. Asadar, iata care sunt sporurile care va pot mari venitul lunar, potrivit anexei OUG nr. 4/2005, privind recalcularea pensiilor din sistemul public, in conformitate cu prevederile Legii nr. 49/1992:
– sporul de vechime in munca;
– sporul pentru lucru in subteran, precum si pentru lucru pe platformele marine si extractie; indemnizatia de -bor
– sporul pentru conditii grele de munca;
– sporul pentru exercitarea unei functii suplimentare;
– sporul pentru lucrul sistematic peste programul normal, daca exista dovezi care sa ateste acest lucru;
– alte sporuri cu caracter permanent, mentionate de legislatia specifica fiecarui domeniu de activitate sau prevazute in contractele colective sau individuale de munca.
‘Aceste sporuri se folosesc la determinarea punctajului mediu anual, atat pentru perioadele anterioare, cat si pentru cele ulterioare datei de 1 aprilie 1992 (data intrarii in vigoare a prevederilor Legii nr. 49/1992 – n.r.)’, ne-au spus reprezentantii Casei Nationale de Pensii.
Pentru a va fi luate in considerare aceste sporuri trebuie sa duceti la Casa de Pensii de care apartineti adeverinte de la fostii angajatori sau de la detinatorii arhivelor acestora, din care sa reiasa sporurile avute. Acestea se anexeaza la cererea de recalculare.
Beneficii de care nu se tine cont
– formele de atribuire in acord, pe baza de tarife contractuale;
– premiile anuale, precum si cele acordate pentru realizari deosebite;
– sporurile acordate in scopul stimularii angajatilor;
– diurnele de deplasare si delegare;
– indemnizatiile de delegare, detasare si transfer;
– drepturile de autor;
– drepturile platite in cazul desfacerii contractului de munca;
– al 13-lea salariu;
– orele suplimentare (pentru aceste venituri suplimentare nu se retineau si nu se achitau contributiile la asigurarile de sanatate).