Praf: Praful este cel mai comun alergen de interior, afectand 35-40% din populatia britanica. Praful din locuintele noastre sau de la serviciu contine acarieni, organisme vii care se hranesc cu propria noastra piele. Simptome: astm, rinita permanenta (nas care curge), ochi rosii si umflati permanent, iritatii ale pielii asemanatoare unor eczeme. Sfaturi: Aerisiti in mod regulat camera in care dormiti. Inlocuiti draperiile cu obloane, covoarele cu parchet sau linoleum.
Animale: Alergiile la animale sunt cauzate de proteinele din saliva si glandele sudoripare ale pielii acestora. Alergenii de pisica persista in aer mult timp dupa ce animalul a parasit camera. Simptome: Stranut frecvent, dificultati respiratorii asemanatoare acelora provocate de astm, rinita si mancarimi ale ochilor. Sfaturi: trebuie mers la medic, urmand sa vi se recomande medicamente ce tin sub control alergia.
Oua: Este foarte frecventa la varste mici, dar cei mai multi copii se vindeca de ea. Simptome: iritatii ale pielii asemanatoare unor eczeme. Sfaturi: evitati sa le dati oua copiilor cu varsta mai mica de trei ani.
Polen: Polenul ierbii si copacilor e de asemenea un alergen, ca si unele fructe care contin aceleasi proteine ca acesta. Simptome: nas care curge, mancarimi ale gatului, ochilor, gurii si stranuturi repetate. Sfaturi: exista tratamente medicamentoase eficiente pentru aceasta alergie.
Arahide: Alergia la arahide poate cauza o reactie potential fatala: un soc anafilactic din care se poate muri. Simptome: umflaturi rosii, dificultati respiratorii, umflarea gatului si a fetei. Sfaturi: daca alergia este severa, medicul poate prescrie pacientului sa poarte asupra sa un dispozitiv care sa-i permita sa-si injecteze singur adrenalina pentru a preveni sau combate socul anafilactic.
Medicamente: In jur de 10% din populatie este alergica la anumite medicamente de genul antibioticelor, penicilinei sau aspirinei. Simptome: mancarimi pe limba si pe gat, in cazuri extreme socuri anafilactice. Sfaturi: ce e mai important e sa descoperiti la ce medicamente sunteti alergic, iar acest lucru se poate face numai cu teste clinice.
Latex: In ultimii zece ani, s-a remarcat aparitia unei noi forme de alergie, probabil din cauza utilizarii, din ce in ce mai frecventa, de medici, a manusilor de guma. Simptome: soc anafilactic, buze albastre, limba umflata, astm. Sfaturi: exista in comert manusi chirurgicale care nu contin latex.