Poți pune mai mulți bani deoparte în fiecare lună, dacă faci câteva investiții inteligente și dacă analizezi mai bine opțiunile pe care le ai la dispoziție. În prezent, instrumentele prin care te poți bucura de confort cu un minim de energie consumată au devenit tot mai populare și la îndemâna oricui, iar furnizorii unor servicii vin cu oferte tot mai avantajoase. Nu trebuie să faci schimbări radicale și costisitoare, trebuie doar să acorzi puțină atenție unor aspecte esențiale. Iată ce ai de făcut pentru ca facturile tale lunare să scadă văzând cu ochii.
1. Cheltuieli minimale fără să faci compromisuri la confort
Facturile de la curentul electric presupun o mare parte a cheltuielilor lunare într-o locuință, iar el este parte indispensabilă din viața noastră. O mare parte din factura la curentul electric se duce pe iluminarea casei, de care nu ne putem lipsi, desigur.
O soluție foarte ușor de pus în practică este înlocuirea tuturor becurilor din locuință cu astfel de becuri economice. După cum vezi, spre deosebire de clasicele tuburi fluorescente, acestea au forma clasică, pe care o știm cu toții, au lumină caldă, albă, însă consumă mult mai puțin. O altă deosebire între ele și alte tipuri de becuri economice este faptul că ajung la nivelul maxim de luminozitate imediat după aprindere. Consumă de 10-15 ori mai puțin decât un bec incandescent și au o durată de viață mai ridicată, așa că nu vor trebui schimbate foarte curând.
2. Ce poți face pentru a plăti mai puțin pentru încălzirea casei
În cazul acestor facturi, ai mai multe opțiuni de economisire în funcție de modalitatea de încălzire a apartamentului. Dacă ai centrală de apartament, cea mai eficientă metodă de a scădea consumul este instalarea unui termostat. În el setezi temperatura pe care ți-o dorești în casă, iar centrala lucrează în funcție de valoarea pe care ai setat-o. După ce temperatura ambientală ajunge la valoarea respectivă, centrala se oprește automat și nu mai pornește decât după ce ea scade. Nu opri niciodată centrala chiar dacă pleci de acasă, pentru că atunci când o vei reporni, consumul va fi mult mai mare decât dacă ea merge constant și doar întreține căldura.
Dacă te bazezi pe sistemul centralizat de încălzire, poți apela la altfel de metode de economisire – de la izolarea pereților exteriori până la simpla amplasare a unui panou reflectorizant termic în spatele caloriferelor. Cu ajutorul lor căldura se reflectă în casă și nu se mai pierde prin peretele rece.
3. Achiziționează electrocasnice ținând cont de acest factor esențial
Când vine vorba despre consumul de curent electric și electrocasnicele pe care le folosești joacă un rol esențial. Dacă ai în plan să achiziționezi unele noi, ghidează-te după clasa energetică. Pentru un consum optim, ea ar trebui să fie A++. De cele mai multe ori aparatele din această clasă energetică au un preț puțin mai ridicat, însă merită pe deplin, pentru că, pe termen lung se dovedesc a fi mult mai economice.
4. Reanalizează ofertele furnizorilor de servicii de telefonie, internet și cablu
Cu toții folosim telefonul, internetul și cablul în zilele noastre, iar ele vin la pachet și cu un cost lunar, desigur. Pe piață se produc schimbări în mod constant și s-ar putea să descoperi oferte mult mai bune dacă schimbi furnizorul. Analizează contractele pe care le ai acum și compară serviciile pe care le primești cu cele ale celorlalți furnizori. S-ar putea să descoperi că le poți tăia la jumătate sau că poți avea parte de un pachet mai avantajos la același preț.
După cum vezi, cu aceste mici schimbări poți avea parte de facturi reduse la curent, la gaze și încălzire, dar și la telefon, cablu și internet. Ai avut în vedere aceste lucruri până acum?
Sursa foto: Shutterstock