A.F, Bucuresti: „Poate fi evacuat din apartament titularul dreptului de uzufruct viager?”
In cazul in care prin incheierea unui contract de vanzare-cumparare se transmite proprietatea unui imobil cu rezervarea dreptului de uzufruct viager, cel in favoarea caruia s-a constituit acest drept nu poate fi evacuat din imobil pe durata vietii sale.
Trebuie sa se stie ca actul de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager in favoarea vinzatorului contine in realitate doua contracte – vanzarea-cumpararea pe de o parte si contractul de uzufruct pe de alta parte, ceea ce ii confera un caracter complex.
Prin instituirea clauzei de uzufruct viager se procedeaza la dezmembrarea dreptului de proprietate, astfel la cumparator trecand, de la data incheierii actului, doar nuda proprietate, posesia si folosinta ramanand vanzatorului sau unui tert, pana la stingerea uzufructului.
Uzufructul are caracterul unui contract unilateral, nudul proprietar (cumparatoarea in cazul dv.) fiind tinut sa respecte, chiar in lipsa unor clauze exprese, drepturile uzufructuarului, prevazute de art. 521-539 Cod civil, mai precis sa nu va tulbure in folosinta imobilului pana la data incetarii din viata. Deci, nu va putea intra in folosinta apartamentului decat dupa data decesului uzufructuarului.
Daca uzufructul a fost constituit in favoarea ambilor soti, asa cum s-a realizat si in cazul dv., in caz de deces al unuia dintre soti, celalalt pastreaza uzufructul pentru intregul imobil.
Avand in vedere dispozitiile legale aratate mai sus, pe durata dreptului de uzufruct, uzufructuarul nu poate fi evacuat din imobil.
Avocat prof. univ. dr. Florea Magureanu
Prodecan Facultatea de Drept, Universitatea Romano-Americana